Voorbeelddocumenten

 • Modelstatuten, huishoudelijk reglement en overeenkomsten.

  Bij het starten van een onderneming komt ook veel papierwerk kijken. Als jullie kiezen voor een stichting moet je statuten opstellen. Wat staat in zulke statuten? Hoe schrijf je een vacaturetekst voor bestuursleden? Hieronder vind je een aantal voorbeelden van deze documenten.

  Modelstatuten

  Je kunt verschillende rechtsvormen kiezen bij de oprichting van je BewonersBedrijf. Wanneer je kiest voor een stichting wil je met het bestuur een bepaald doel bereiken. Dat doel leg je vast in de statuten. Hier vind je modelstatuten voor een BewonersBedrijf.

  Huishoudelijk reglement

  Als aanvulling op de statuten stellen veel stichtingen en verenigingen een huishoudelijk reglement op. Hierin staan huisregels en richtlijnen die niet in de statuten staan. Als voorbeeld is dit het huishoudelijk reglement van het LSA.

  Voorbeeld vacaturetekst bestuurslid

  Je bent begonnen en op zoek naar (nieuwe) bestuursleden. Via bijvoorbeeld een vrijwilligerscentrale, lokale media en social media kun je een vacature uitzetten. Het schrijven van zo’n vacaturetekst kan moeilijk zijn. Denk er vooral aan dat je beschrijft welke ervaring en kwaliteiten een bestuurslid moet hebben en wat jouw organisatie het bestuurslid kan bieden. Ter inspiratie is hier de vacaturetekst voor bestuurders van BewonersBedrijf Heechterp Schieringen

  Functieprofiel zakelijk leider

  Naast een bestuur hebben de meeste BewonersBedrijven een zakelijk leider in dienst. Dit is iemand die de dagelijkse leiding heeft en zakelijke kansen ziet. Om een geschikte zakelijk leider te vinden, kun je gebruik maken van dit algemeen functieprofiel.

  Vrijwilligersovereenkomst en -beleid

  In het BewonersBedrijf werken vooral vrijwilligers. Het is niet verplicht maar wel handig om hen een contract aan te bieden, een vrijwilligersovereenkomst. Hierin maak je afspraken over wat je van elkaar kunt vragen en verwachten. Dit is een voorbeeld vrijwilligersovereenkomst die je kunt aanvullen met belangrijke afspraken in jullie BewonersBedrijf.

  Als je met vrijwilligers werkt, is het verstandig hier een vrijwilligersbeleid voor op te stellen. Hierin maak je afspraken over wie de vrijwilligers begeleidt, welke taken vrijwilligers uitvoeren en hoe jullie vrijwilligers werven. Zo is er een aantal vragen die je als bestuur moet beantwoorden in je vrijwilligersbeleid.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >