• Uitleg

Binden van vrijwilligers

Als het goed is heb je veel tijd gestoken in het werven en begeleiden van (nieuwe) vrijwilligers. Je wilt niet dat die tijd voor niets is en dat vrijwilligers na hun proefperiode snel weer vertrekken. Met een investering van jouw kant hou je je vrijwilligers tevreden en enthousiast en binden ze zich graag langer aan je bewonersinitiatief.

Luister naar je vrijwilligers

Hou in de gaten hoe het met je vrijwilligers gaat. Dat doe je door onder andere vaste evaluatiemomenten in te plannen. Bel ze bijvoorbeeld twee keer per jaar op om te vragen hoe het gaat, en om te vragen wat ze van het vrijwilligerswerk en de organisatie vinden. Willen ze zich meer of minder inzetten? Of wellicht in een andere rol? Probeer het los te koppelen van een dienst en laat weten dat je gaat bellen: dat geeft je vrijwilliger wat tijd om erover na te denken.

Wees flexibel

Soms lukt het een vrijwilliger een tijdje niet om alle diensten te werken. Bijvoorbeeld door een nieuwe baan, een verhuizing of bruiloft. Allemaal dingen die gebeuren en tijd kosten. Stel je flexibel op door aan te bieden dat een vrijwilliger een paar maanden wat minder werkt. Je vrijwilliger hoeft dan niet te stoppen, kan met een goed gevoel minder werken en jij weet waar je aan toe bent.

Maak ruimte voor ontwikkeling

Sommige vrijwilligers willen na een bepaalde tijd wel eens wat anders dan hun ‘gewone’ diensten. Kijk eens in je organisatie, of je daar ruimte voor kan bieden. Bijvoorbeeld meehelpen met het werven en inwerken van nieuwe vrijwilligers, ontwikkeling van beleid, noem maar op. Je geeft op die manier ruimte voor ontwikkeling, en de binding met je vrijwilliger wordt sterker. Een andere manier waarop een vrijwilliger zich kan ontwikkelen is door het bieden van opleidingsmogelijkheden. Zorg ervoor dat zulke scholing laagdrempelig, dicht bij huis, kort en praktijkgericht en niet vrijblijvend is.

Spreek je waardering uit

Geef je vrijwilligers oprechte aandacht en spreek je waardering uit voor hun inzet. Oprechte interesse zorgt voor oprechte binding. Je waardering laten blijken kan kan ook via een kleine attentie of het organiseren van een gezamenlijke activiteit.

Betrek vrijwilligers bij je beleid

Probeer waar het kan en nuttig is je vrijwilligers te betrekken bij het maken van beslissingen. Raadpleeg ze op zijn minst over zaken die hun taken direct raken.

Zorg dat praktische zaken goed geregeld zijn

Zorg ervoor dat een vrijwilliger zich niet druk hoeft te maken over praktische zaken. Dat betekent dat je zorgt voor een veilige werkomgeving die aan de ARBO-eisen voldoet, zonder daarbij in een bureaucratische rompslomp te vervallen. Dat je gemaakte kosten vergoed en voorschieten of zelf bijlappen voorkomt. En dat je zorgt voor de juiste verzekeringen.

Neem klachten serieus

Neem klachten serieus en probeer ze voor ieder zichtbaar op te lossen. Als oplossen niet mogelijk is, geef dan aan waarom niet.

Quickscan Vinden en verbinden

Met de Quickscan Vinden en binden bekijk je stap voor stap hoe je vrijwilligers nu vindt en bindt en hoe je dit kunt verbeteren.

Ga naar de quickscan

Gerelateerd