Lokale coalities tegen eenzaamheid

 • De landelijke overheid heeft zich tot doel gesteld om eenzaamheid te verminderen en te voorkomen. Daarom riep het rijk de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid in het leven. Op lokaal niveau zijn er meer dan 200 gemeenten lokale coalities tegen eenzaamheid. Wat doen deze lokale coalities en hoe werken ze samen met bewonersinitiatieven?

  Een tegen eenzaamheid

  In 2018 lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne ‘Eén tegen Eenzaamheid’ om eenzaamheid onder ouderen (75+) terug te brengen. De campagne moet ervoor zorgen dat mensen signalen van eenzaamheid eerder gaan herkennen en dat eenzaamheid niet langer een taboe is. De campagne moet ook laten zien dat iedereen iets kan doen tegen eenzaamheid en dat dat niet meteen een groot gebaar hoeft te zijn. Maar het allerbelangrijkste streven van de campagne ligt verpakt in de slogan Eén tegen eenzaamheid. Eenzaamheid verminderen doe je samen. Het ministerie heeft een Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid in het leven geroepen. Talloze bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen hebben de handen ineengeslagen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen – van LSA tot en met Omroep Max, en van Nationale Nederlanden tot Kunstmuseum Den Haag.

  Lokale coalities

  Behalve een landelijke coalitie zijn er in veel gemeenten ook lokale coalities. Lokale coalities vormen samenwerking voor van de aanpak tegen eenzaamheid. Gemeenten kunnen als regisseur een lokale coalitie tegen eenzaamheid vormen, samen met bedrijven, ondernemers, burgers en maatschappelijke organisaties. Het Rijk ondersteunt bij zowel de coalitievorming als bij specifieke vragen waar lokale coalities tegenaan lopen. Meer dan 200 gemeenten doen inmiddels mee, check hier of jouw gemeente ook een lokale coalitie heeft.

  De samenwerking met bewonersinitiatieven is niet altijd vanzelfsprekend, maar juist deze organisaties zijn van grote waarde bij het signaleren en versterken van sociale netwerken. Voor bewonersorganisaties kan zo’n lokale coalitie ook nuttig zijn. Het is vaak prettig om samen te werken met andere maatschappelijke organisaties. Je kunt bijvoorbeeld een bewoner die bij jouw organisatie niet helemaal aan het juiste adres is toch helpen met een doorverwijzing naar een lokale partner. Bovendien kun je de handen ineenslaan, zodat je een groter bereik hebt en ook nog eens meer mankracht. Je kunt van elkaar leren en je kunt elkaar aanvullen.

  Elkaars krachten benutten

  In Schiedam is het bewonersinitiatief J&S-projecten, met een aantal andere bewonersorganisaties, aangesloten bij de lokale coalitie tegen eenzaamheid. Ze hebben mede een convenant voor samenwerking ondertekend. Mieke Wigmans: “Het is mooi om met zoveel clubs dezelfde doelstelling uit te spreken en hopen dat we gezamenlijk eenzaamheid kunnen verminderen. We merken wel dat echte samenwerking nog vorm moet krijgen. We krijgen in mijn ogen nog meer voor elkaar als we elkaars krachten kunnen benutten en elkaar kunnen versterken. Als bewonersinitiatief dat de wijk en de bewoners heel goed kent, dragen we daar graag ons steentje aan bij. Mijn oproep voor lokale coalities die de kracht van bewonersinitiatieven willen benutten zou zijn: ga luisteren naar bewonersinitiatieven, werk samen, dan kan je elkaar versterken.”

  Terug naar Startpagina Toolkit | pagina In samenwerking met anderen

   

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >