• Tips

3 succesfactoren voor een betrokken buurt

Wat zijn de dingen die er echt toe doen als je met eenzaamheid in je buurt aan de slag wilt? We spraken 3 actieve bewoners over wat hun belangrijke inzichten zijn. Ervaren krachten in het vak die al lange tijd bezig zijn met initiatieven in hun buurt en die van dichtbij eenzaamheid ervaren hebben. Wat ervaren zij als de succesfactoren voor een betrokken buurt?

1. Bijdragen en niet alleen bijwonen

Jan Drouen is initiatiefnemer van Kansrijk Mierlo Hout, een bewonersinitiatief in Helmond. Ze organiseren ontmoetingen in de wijk. Bijvoorbeeld door een wijkontbijt of high tea. Jan ziet veel eenzaamheid de in de wijk. Hij ziet ook dat eenzaamheid vermindert als mensen zelf kunnen bijdragen. “Wat we hebben geleerd is dat zingeving voor mensen heel belangrijk is. Dat je ook wat kan bijdragen en zelf van waarde bent voor anderen. Dat maakt dat je je minder eenzaam voelt.”

Bij Kansrijk Mierlo Hout vragen ze buren die meedoen aan een activiteit of aanschuiven bij een ontbijt om zelf te helpen. “Je bent bij ons dus niet consument, maar je doet echt mee. Het start ermee dat het mensen bewust maakt dat ze veel dingen nog wel kunnen.” Bijna iedereen kan iets toevoegen volgens Jan: verspreiden van de nieuwsbrief, koffie schenken, hulp bij maaltijden, dingen klaar zetten. Soms helpt het om anderen een steuntje in de rug te geven de stap om zelf iets bij te dragen ook echt te zetten. Dat vraagt ook wat van jou als initiatief. Niet altijd alles tot in de puntjes willen organiseren, maar ook anderen de ruimte geven om dingen te doen of zelf op te pakken.

Je bent bij ons dus niet consument, maar je doet echt mee.

Jan Drouen – Kansrijk Mierlo Hout

2. Zorg dat mensen zich thuis voelen

Netty en Leo Olffers ontvangen de Laakse Lente in Den Haag al jaren ouderen uit hun buurt 4 dagen in de week tussen 10 en 12 uur in hun eigen huiskamer. Er komt een vaste groep ouderen, de meeste komen 1 of 2 dagen in de week. Volgens Netty en Leo werkt de huiskamer zo goed, omdat het letterlijk een huiskamer is. “Hier voelen de mensen zich thuis. Het is hier klein en intiem, anders dan in een groot wijkcentrum. We merken dat hierdoor mensen graag komen, maar ook dat ze makkelijker over problemen praten. Wij zijn als buren gemakkelijk benaderbaar voor ze. We doen samen kleine alledaagse dingen. Naast veel koffie drinken en bijpraten, zingen we soms samen liedjes of kijken we foto’s. Onze huiskamer biedt mensen een plek om elkaar te ontmoeten, aandacht voor elkaar te hebben en daardoor minder alleen te zijn. Het is een leuke en hechte groep mensen. We zien vriendschappen ontstaan.” Netty en Leo horen van ouderen dat ze niet meer eenzaam zijn sinds ze naar de Laakse Lente komen. “Daar doe je het voor!”

We doen samen kleine, alledaagse dingen.

Netty en Leo – De Laakse Lente

 3. Maak praatjes en wees pro-actief

De 83-jarige Thea Verdijk is al jaren actief in het verenigingsleven in de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost, maar ook als actieve buurvrouw voor haar eigen buren. Thea probeert een betrokken buurvrouw zijn te zijn door actief praatjes aan te gaan als ze mensen in haar buurt tegen komt. “Je hoeft niet bij elkaar de deur plat te lopen. Maar ik probeer wel contact te houden of dingen te regelen voor mijn buren.” Zo regelde ze het vervoer naar het buurthuis voor de buurvrouw die slecht ter been werd. Ook de wekelijkse koffiemomentjes die ze heeft met haar buren organiseert ze zelf.

“Als je mensen op de man afvraagt of ze eenzaam zijn, zullen ze dat vaak ontkennen. Het is niet leuk om te vertellen. Maar als je merkt dat iemand het lastig heeft, dan moet je wel actie ondernemen. Bij onze gymclub kwam een nieuwe deelnemer ineens niet meer. Ik heb gebeld om te vragen hoe het met haar ging. De mevrouw bleek zich buitengesloten en eenzaam te voelen tijdens de lessen. Nu komt ze weer en hebben we meer oog voor haar en heeft ze er plezier in.”

Als je merkt dat iemand het lastig heeft, moet je wel actie ondernemen.

Thea Verdijk

Gerelateerd