Brede coalitie tegen eenzaamheid

 • Goed nieuws! Meer dan honderd bedrijven en organisaties sluiten zich aan bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. De coalitie bestaat uit maatschappelijke organisaties en bedrijven die eenzaamheid onder ouderen willen tegengaan.

  Bij veel organisaties in de coalitie zit het bestrijden van eenzaamheid echt in de vezels. Het zijn de ouderenbonden, welzijnsinstellingen en grote non-profits die al heel mooi werk verrichten om eenzaamheid te verminderen. Wat opvalt is dat een aantal grote bedrijven zich ook aansluiten bij het pact. Zo kondigde een supermarktketen aan hun medewerkers te willen leren hoe ze mensen die eenzaam zijn kunnen herkennen. En helpen, natuurlijk, omdat medewerkers ook zicht hebben in het aanbod van activiteiten in de buurt. Zo zetten ze de kennis van het bestaande netwerk in om mensen meer te betrekken.

  Ook andere initiatieven die contact in de buurt stimuleren passeerden de revue. De kracht kan ook in het ogenschijnlijk kleine schuilen: een bankje plaatsen bij de ingang van een winkel of een gezellige koffietafel neerzetten zodat mensen makkelijker een praatje met elkaar maken. En wat te denken van de voornemens van een bank om in te zetten op financiële zelfredzaamheid van ouderen? Daardoor kunnen ook ouderen goed uit de voeten kunnen met online bankieren en zijn ze minder kwetsbaar zijn voor digitale oplichting.

  “Niet dé eenzaamheid doorbreken. Maar iemands eenzaamheid. Eén voor één,” aldus minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op de bijeenkomst van de coalitie tegen eenzaamheid.

  Leer meer over eenzaamheid

  Natuurlijk sluit LSA Bewoners bij deze coalitie aan. Bewonersorganisaties hebben hier een natuurlijke rol omdat ze de wijk en haar bewoners goed kennen en stevige netwerken in de wijk organiseren. We zijn begonnen met ons nieuwe project Betrokken Buurten. De komende jaren coachen zes initiatieven met goede ideeën om eenzaamheid aan te pakken. De kennis die zij onderweg opdoen bundelen we en natuurlijk delen we de praktijkkennis met andere bewonersinitiatieven.

  Wil je zelf ook iets doen tegen eenzaamheid in de wijk? Doe je dat al? Of lees je gewoon graag wat er gebeurt in de Betrokken Buurten? Dan is het een goed idee om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. 

 • Meer van onze leden

  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >
  Stichting Droom

  Stichting Droom

  • Vlissingen

  In de minst kansrijke wijk van Vlissingen helpt Stichting Droom mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen, van ...

  Lees meer >
  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >