Wijkcentrum met techlab, opleiding in huis én wachtlijst voor vrijwilligers

 • De LSA zomertour werd afgesloten met een knaller! We brachten een bezoek aan het Zutphense wijkcentrum Waterkracht waar veel mooie verhalen werden gedeeld. Met veel vrijwilligers en een ondernemende houding lijken ze hier te kunnen voorzien in allerlei behoeftes uit de buurt. Het is niet alleen een ontmoetingsplek voor de wijk. Het is ook een innovatief wijkcentrum waar ter plekke scholing is opgezet, een tech-lab wordt geopend en met vergaderzalen waar kunst wordt gedeeld.

  Een uitgestelde koffie of een latte macchiato

  Wijkcentrum Waterkracht is er om de buurt te verbinden en te ondersteunen waar nodig. Dorine en Patricia zien dat dit goed lukt met de vele vrijwilligers en de inzichten van een diverse groep wijkbewoners. Dorine is al ruim drie jaar kwartiermaker bij Waterkracht. Patricia sloot zich tweeënhalf jaar geleden aan en is sinds twee jaar directeur. Mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden mogen zich thuis voelen. De grote glazen ramen, de uitnodigende woonkamer met een grote muurschildering en de verse bloemen uit eigen moestuin maken mensen nieuwsgierig. Iedereen kan naar binnen lopen voor een kop koffie. Afhankelijk van je inkomsten krijg je de koffie gratis of je betaalt omdat je het kunt missen. Dan koop je een koffie, of de iets prijzigere latte macchiato. Voor jezelf of het wordt een ‘uitgestelde koffie’ voor een ander.

  Muurschildering
  Muurschildering gemaakt door kunstenares Tanja Papez, samen met ruim twintig vrijwilligers uit de buurt.

  Eén stamtafel niet genoeg

  Om het gevoel van verbinding tussen buurtbewoners te bevorderen heeft Dorine de inrichting heel bewust aangepast. In dit buurthuis vind je meer dan één stamtafel. Het idee is dat zo niet één groep zich de ruimte toe-eigent. In de hoek zitten vier mannen te kaarten en in de spelletjeskast ligt nog veel meer. De jongeren spelen graag bij de voetbal- of pingpongtafel, anderen kunnen schaken aan de schaaktafel en voor wie rustig wil werken is dat ook mogelijk.

  Wachtlijst voor vrijwilligers

  Eenmaal binnen zie je de vrijwilligers, waaronder stagiaires. De een maakt koffie, de ander bakt een citroenkwarktaart in de keuken. Zo zie je, een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten, je vaardigheden te ontwikkelen en iets bij te dragen aan je buurt. Daardoor is een grote en enthousiaste groep vrijwilligers ontstaan. Opvallend is het grote aantal jonge mensen dat zich aansluit. Met op het moment zelfs een wachtlijst!

  Ter plekke scholing opgezet

  Bij Waterkracht weten ze wat de wijk nodig heeft, omdat het gerund wordt door wijkbewoners. Naast de bijdrage die de gemeente levert zoeken ze vooral ook andere partners om hun visie waar te maken. Met de horeca en zaalverhuur genereren ze hun eigen inkomsten. Wel met een special touch, want in de zalen hangt vaak kunst. Met op het moment een Barbie expositie van twee lokale kunstenaars.

  In de omgeving wonen mensen met een verslavingsachtergrond, dus wordt er geen alcohol geserveerd. Dit bevordert een veilig gevoel voor iedereen. Bij de formuliereninloop wordt advies gegeven. Medebewoners denken mee over moeilijke brieven of ingewikkelde formulieren. Toen er bij buurtbewoners behoefte bleek om een opleiding te volgen, maar de stap naar het ROC te groot bleek, haalde het wijkcentrum zelf de opleiding in huis. Het ROC werd gevraagd de Entree opleiding voor volwassenen bij hen te verzorgen. De docenten geven in Waterkracht algemene vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. Daarnaast lopen de studenten stage als opstap naar een vakopleiding, bijvoorbeeld tot fietsenmaker. Toen duidelijk werd dat het taalniveau van de opleiding voor sommigen nog te hoog lag namen ze tijdelijk een taaldocent in huis. Deze gaf wekelijks les om de deelnemers klaar te stomen voor de opleiding.

  Patricia in het nieuwe tech-lab.

  Tech-lab in buurthuis

  Momenteel is een soortgelijk wijkcentrum in de binnenstad in ontwikkeling, met dezelfde basis, activiteiten vanuit de behoeftes van de wijkbewoners. Verder wordt er een gloednieuw tech-lab geopend. De basis werd opgezet met behulp van sponsoring door een lokaal fonds en het gereedschap en werkmateriaal werd gedoneerd door vrienden en bekenden uit de buurt. Nu hebben buurtbewoners een maakplaats met 3D-printer en andere toffe apparatuur tot hun beschikking. Zo zie je, Waterkracht blijft zich ontwikkelen en er wordt niet stil gezeten.

  Meer informatie via https://www.wijkcentrumwaterkracht.nl/

  Blijf op de hoogte

  Ontvang je graag nieuws voor en over bewonersinitiatieven? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >