• Praktijkvoorbeeld

Hoe investeer je in de wijk? Drie bewonersbedrijven vertellen

Ondernemen maakt je als bewonersinitiatief onafhankelijk van subsidies en helpt je om structureel aanwezig te kunnen zijn in de wijk. Zo verandert een bewonersinitiatief langzaam in een bewonersbedrijf. Als bewonersbedrijf kan je zelf bepalen wat je met de opbrengsten doet en hoe je winst terug investeert in de wijk. In dit artikel lees je drie manieren waarop bewonersbedrijven dat nu al doen.

Minder armoede en meer perspectief door groenonderhoud

Naast horeca en vastgoed, biedt ook het onderhouden van openbare ruimte kansen. Dat zag bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen. Als één van de eerste bewonersinitiatieven voerden ze een betaalde opdracht uit voor de gemeente Leeuwarden. Ze namen het onderhoud van groen in de wijk over. Dit bewonerbedrijf trok daar bewust niet één persoon voor aan, maar koos ervoor om een grotere groep mensen te betrekken bij het groenonderhoud. Zo kunnen wijkbewoners samen ervaring opdoen met groenonderhoud, terwijl ze ook hun netwerk versterken. Dat sluit ook aan bij de doelen van veel gemeentes. Van het geld dat het bewonersbedrijf Heechterp- Schieringen van de gemeente kreeg voor de opdracht, worden onder andere vrijwilligersvergoedingen betaald. Dit biedt wat verlichting van armoedestress die sommige bewoners ervaren. Vrijwilligers komen het geld op locatie ophalen, zodat het ook een moment is elkaar even te spreken en ontmoeten. Ook gebruiken ze een deel van de inkomsten voor opleiding van de vrijwilligers.

Bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen

Het BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen wil de wijk verbeteren zodat bewoners niet meer wegtrekken. Ook het oplossen van armoede in de wijk is een belangrijk uitganspunt van het BewonersBedrijf.

Bezoek de ledenpagina van Bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen

Kansen voor kinderen

De winst die bewonersbedrijf Malburgen maakt, stroomt direct terug in de wijk. “We zetten vooral in op kansen voor kinderen,” vertelt directeur Walter Klein Nienhuis. “Wil je in de toekomst van de wijk investeren, dan moet je met kinderen beginnen.” Zo zorgde het bewonersbedrijf voor de aanleg van een mooie speel- en ontmoetingstuin voor de wijk. Ook gaven ze scholen geld om bijvoorbeeld een sportdocent in te huren of nieuw lesmateriaal aan te schaffen. Eén school nam de leerlingen mee naar het circus, een hele belevenis voor kinderen die niet snel met kunst en cultuur in aanraking komen. Walter: “Allemaal om te zorgen dat kinderen in zichzelf geloven, talenten kunnen ontwikkelen en dromen durven najagen.”

Bewonersbedrijf Malburgen

In de Arnhemse wijk Malburgen nam het BewonersBedrijf Malburgen een voormalig verzorgingstehuis in beheer.

Ga naar de ledenpagina van BewonersBedrijf Malburgen

Mensen en erfgoed een tweede kans

Net buiten het hart van Alkmaar transformeerde een bewonersbedrijf een totaal verpauperd pand tot een prachtige locatie. De oude gasfabriek was en is (weer) een beeldbepalend monument in de wijk. Het eeuwenoude pand werd in een nieuw jasje gestoken met behulp van een lening, startkapitaal van fondsen en LSA en eigen inbreng. De opgeknapte fabriek is nu een ontmoetingsplek. Gasten kunnen elke maand een hapje eten in het wijkrestaurant waar dagbesteders en vrijwilligers werken en verschillende buurtbewoners elke maand een ander menu koken. Ook wordt de locatie veelvuldig geboekt voor vergaderingen, festivals en feesten. Claire Bruin is initiatiefnemer en vertelt: “Wij wilden het erfgoed een tweede kans geven. Maar ook mensen een veilige plek bieden om te werken en te leren. Dat komt hier mooi samen.”

Gasfabriek

Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken partners in voor behoud van het culturele erfgoed van de voormalige GAS!Fabriek.

Stichting Behoud GAS!fabriek