Bewonersbedrijf Malburgen

 • In de Arnhemse wijk Malburgen nam het BewonersBedrijf Malburgen een voormalig verzorgingstehuis in beheer. Dit verzorgingstehuis krijgt een tweede leven als Bruishuis. Dit grootschalige bewonersinitiatief is een van de eerste BewonersBedrijven die het LSA heeft kunnen ondersteunen bij de oprichting (lees hier meer over). De eerste stap voor bewoners was het verhuren van de 9e etage en het overnemen van de tuin. Intussen verhuurt BewonersBedrijf Malburgen alle 10 verdiepingen van het Bruishuis. En de grote nette Bruistuin trekt dagelijks veel bezoekers.

  Dankzij het Bruishuis kunnen bewoners zich verder ontwikkelen. Het Bruishuis is een enorm pand met 130 eenheden voor verhuur. De huur van de appartementen is relatief laag. In ruil daarvoor doen de huurders 2 uur vrijwilligerswerk per week. Hiermee wil het BewonersBedrijf Malburgen sociale projecten opzetten in de wijk. Het Bruishuis is ook een ontmoetingsplek en biedt activiteiten, opleidingen en leerwerktrajecten.

  Eind 2014 werkte het BewonersBedrijf samen met welzijnsinstelling Philadelphia. Zij knapten het restaurant van het Bruishuis op en gaven het een nieuwe naam: Geniet. In dit restaurant bieden mensen met een verstandelijke beperking elke dag een daghap en uitstekende service aan de wijkbewoners.

  Benieuwd? Op 10 maart 2015 ging het RTL programma Koffietijd op bezoek bij BewonersBedrijf Malburgen. Zij maakten daar deze mooie reportage van.

  Lees ook het interview dat het LSA eind 2017 deed met voorzitter Sjef Hamer: “Er moet iets gebeuren in deze wijk, anders wordt het een getto”

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >