Wat is een BewonersBedrijf?

 • Over activiteiten, verdienmodel, voorbeelden en de rol van LSA.

  Een BewonersBedrijf is een onderneming in handen van bewoners. Met een stevig verdienmodel, veelal gebaseerd op verhuur en betaalde opdrachten, verdienen zij hun eigen geld. Hierdoor komen de bedrijven losser te staan van subsidies en hun verstrekkers. De bewoners worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten van kinderen uit arme gezinnen in de wijk. BewonersBedrijven onderscheiden zich van andere bewonersinitiatieven die geld verdienen door het collectieve ondernemerschap. Als groep runnen bewoners hun bedrijf. Zij halen betaalde opdrachten van de gemeente of wooncorporatie binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie.

  Activiteiten en verdienmodel

  Keuken in Beien EnschedeBeschikking over maatschappelijk vastgoed is belangrijk voor veel BewonersBedrijven. De verhuur van de ruimten in een pand biedt een goede basis voor een verdienmodel en een vaste inkomstenstroom. In Arnhem exploiteren bewoners een voormalige verzorgingsflat van tien verdiepingen. De units worden verhuurd om (begeleid) te wonen of te werken. Het wijkrestaurant in het pand wordt gehuurd door de lokale welzijnsinstelling en bemand door mensen met een verstandelijke beperking. Het BewonersBedrijf streeft ernaar met de inkomsten uit verhuur hun vaste lasten te dekken en te investeren in sociale activiteiten en de wijk.

  Naast verhuur is het uitvoeren van betaalde opdrachten voor gemeente of wooncorporatie een belangrijke bron van inkomsten. Denk aan het ophalen van afval, beheer van groenstroken of schoonmaken van portieken, waarbij de budgetten overgeheveld worden naar het BewonersBedrijf. Andere activiteiten ontstaan uit onvrede over de huidige gang van zaken. In een BewonersBedrijf helpen bewoners hun buren die bij gevestigde instanties van het kastje naar de muur gestuurd worden. Of bewoners zetten een eigen vervoersdienst op omdat de enige buslijn door de Hengelose wijk ook maar in één straat stopt.

  Impact

  Zwerfafval opruimen met LSAlid Schoonhoven SchoonBewoners en instituties hebben behoefte aan het beschrijven van de impact van BewonersBedrijven. Gemeente willen weten wat ‘het oplevert’ en BewonersBedrijven verwachten serieuzer genomen te worden wanneer hun impact zwart op wit staat. Er zijn manieren om impact uit te drukken in geld, bijvoorbeeld in maatschappelijk kapitaal of in de MAEXchange. Impact wordt nog duidelijker door het bundelen van individuele voorbeelden. Ervaringen van bewoners die volledig uit hun sociale isolement komen en weer een bijdrage leveren aan de samenleving. Een jongen met een verstandelijke beperking die alleen in het BewonersBedrijf op zijn plek is en zijn afspraken nakomt. Of een leegstaand pand dat weer leeft, waar licht brandt en waar wijkbewoners naar binnen gaan in plaats van het te vermijden. Dat is de impact van BewonersBedrijven en dat is moeilijk in geld uit te drukken. Lees hier verschillende onderzoeken over (de impact) van BeonersBedrijven.

  Rol landelijke vereniging van actieve bewoners

  In 2012 startte het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) het experiment BewonersBedrijven, met steun van onder meer van het ministerie van BZK, de Nationale Postcodeloterij en Aedes, Fonds Werken aan Wonen. Het LSA, de vereniging van en voor actieve bewonersgroepen, bestaat al in decennia. LSA haalde het idee BewonersBedrijven vanuit Engeland naar Nederland. Het is namelijk gebaseerd op de Britse community trusts en community enterprises die daar al veel langer bestaan. Tientallen actieve bewoners bezochten een aantal community enterprises in Engeland om de bedrijven in de praktijk te zien en hier in Nederland ook een BewonersBedrijf op te zetten. Inmiddels zijn er vele BewonersBedrijven in het netwerk van het LSA. Maar ook daarbuiten ondernemen bewoners om hun wijk te verbeteren, al noemen zij zich niet allemaal een BewonersBedrijf, vaak wordt ook de term wijkonderneming gebruikt bijvoorbeeld.

  Netwerk, kennis en startkapitaal

  Opening Crabbehoeve 27 mei 2015 (54)Het LSA biedt BewonersBedrijven een groot en relevant netwerk. De leden van de vereniging ontmoeten elkaar regelmatig op bijeenkomsten. Als een bewonersgroep tegen een probleem aanloopt, wordt in het netwerk van LSA gezocht naar iemand die ditzelfde meemaakte en dus met praktijkervaring kan adviseren. Via de website www.lsabewoners.nl/ondernemen wordt kennis en nieuws vanuit de BewonersBedrijven gedeeld. Ook relevante publicaties van andere partijen verschijnen op de site. BewonersBedrijven die lid zijn van het LSA kunnen we op verschillende manieren ondersteunen,

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >