• Tips

9 tips voor een succesvolle start van je bewonersbedrijf

Een bedrijf starten is niet zomaar iets. Daar komt veel bij kijken. Gelukkig kan je er veel informatie over vinden. Als je een bedrijf start samen met een groep wijkbewoners, is het best lastig om uit de ‘gewone’ ondernemerstips de meest waardevolle te vinden. Daarom deze checklist. Kijk welke punten voor jullie interessant zijn en ga ermee aan de slag.

1. Begin gewoon (klein)

Vergader niet eindeloos, verlies jezelf niet in het maken van het perfecte plan. Ga aan de slag en maak jezelf zichtbaar. Organiseer iets waar de buurt aan mee kan doen. Dan word je zichtbaar en krijgen buren de kans om mee te doen.

2. Vind aansluiting bij wat er al gebeurt

Als je op onderzoek uitgaat in je eigen buurt vind je vaak meer initiatieven, ondernemers, bewoners en organisaties dan je van tevoren dacht. Ga met ze in gesprek, kijk waar raakvlakken en kansen liggen en ga eventueel samenwerken.

3. Zoek naar kansen

Is er leegstaand vastgoed? Een buurthuis dat gesloten wordt? Is er behoefte in de buurt aan een product, dienst, voorziening? Kan je taken van de gemeente overnemen in het sociaal domein of in de openbare ruimte. Kan je gebruik maken van de Right to Challenge regeling of een nieuwe aanbesteding? En kijk ook waar jouw/jullie kracht ligt. Waar word je zelf blij van?

4. Zet ambassadeurs in

Kijk in jullie netwerk. Welke personen kan je inzetten om jullie plannen verder te helpen? Of wie kan je introduceren in een interessant nieuw netwerk? Ook interessant; zoek uit wie belangrijke personen zijn binnen bepaalde doelgroepen. Zorg dat je met die mensen in gesprek gaat. Als zij je plan omarmen, zul je zien dat de club om deze personen heen jullie idee ook sneller achter jullie staat.

5. Wat is jouw missie?

Denk na over je missie. Waar doe je het voor en waarom? Waardoor voel je dat innerlijke vlammetje branden? Zorg dat je dat goed kan uitleggen. Mensen gaan aan van bevlogenheid en enthousiasme. En wat heb je te bieden? Wie heeft er baat bij, wie wil ervoor betalen en wat is realistisch? Zorg dat je dat goed kunt uitleggen.

6. Money, money, money

Weet wanneer en waar je financiering kan aanvragen. Soms is die al beschikbaar in de beginfase, soms pas als je een uitgewerkt idee hebt. Laat je goed inlichten en pak de telefoon om financiers te bellen. Als ze zelf niet kunnen financieren, kennen ze vast partijen die wel met jouw plannen matchen.

7. Je hoeft het niet alleen te doen

Zoek een mentor of neem deel aan een programma. Daar doe je kennis op en leer je ook nog eens van anderen. Wil je graag een mentor? Het team van Ondernemen met je Buurt is bezig met het opzetten van een pool van mentoren. Belangstelling? Stuur een mailtje naar info@ondernemenmetjebuurt.nl

8. Denk na over de samenwerking met de gemeente

De gemeente is voor veel bewonersbedrijven een gewenste partner, want je begeeft je als bewonersinitiatief vaak op een gebied waarop ook de gemeente actief is. Bijvoorbeeld het groen onderhoud of zorgtaken. Hoe mooi zou het zijn als de gemeente jullie inhuurt voor het uitvoeren van taken. Dat betekent vaak een terugkerende opdracht. Dat is wat je wilt. Denk na hoe wat jij doet en wat jij bijdraagt past bij de gemeente en onderzoek op welke manier ambtenaren hier over praten. Dat helpt ambtenaren om jouw initiatief in
te passen in waar zij mee bezig zijn. En, verleen je diensten altijd in opdracht van een opdrachtgever die je ervoor betaald. Eens vrijwillig, altijd vrijwillig. Zo werkt het helaas vaak.

9. Volg ondernemen met je buurt

Kom je er niet uit, heb je behoefte aan extra kennis of vaardigheden of wil je leren van andere bewonersbedrijven? Dat kan! Zorg dat je Ondernemen met je Buurt volgt op de socials en meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan blijf je op de hoogte van alle inspiratie,bijeenkomsten en trainingen!

Ondernemen met je Buurt

Ondernemen met je Buurt

Ondernemen met je Buurt is het landelijk programma dat buurtbewoners helpt om maatschappelijke duurzame impact te creëren. Volg een workshop, laat je inspireren of ga samen met een mentor aan de slag. Doe mee en laat jouw goede idee of initiatief groeien tot een succesvol bewonersbedrijf.

Ga naar ondernemenmetjebuurt.nl

Gerelateerd