Drie keer winst voor de wijk dankzij BewonersBedrijven

 • Bewoners met een verdienmodel? Ik hoor u zeggen: die bestaan toch niet? LSA ziet dat actieve bewoners steeds ondernemender worden. Ze zien kansen, verzilveren die en leggen zo een basis voor een stevig verdienmodel. Of dat nu is dankzij het runnen van een succesvol wijkrestaurant, de verhuur van vastgoed in de wijk of het uitvoeren van publieke taken, steeds meer BewonersBedrijven maken winst, zo blijkt uit onderzoek van LSA.

  BewonersBedrijven groeien en worden professioneler. LSA vond het de hoogste tijd om het reilen en zeilen van deze ondernemende bewonersinitiatieven in kaart te brengen. De resultaten hebben we samengebracht in een publicatie met onderzoeksresultaten over o.a. financiële cijfers, inkomstenstromen, werkgelegenheid en impact op de wijkeconomie en buurtbewoners. Je leest ook veel verhalen uit eerste hand. Download het onderzoek hier, of lees de hoogtepunten

  Soms is een verdienmodel voor BewonersBedrijven noodzakelijk omdat jarenlange subsidies stopgezet worden. Vaak ook is de ondernemende manier de meest vanzelfsprekende omdat buurtbewoners ambities hebben voor de wijk waarin ze wonen. En omdat ondernemen je onafhankelijk maakt. Daardoor kun je zelf bepalen wat je met de opbrengsten doet en hoe je winst terug investeert in de wijk. In dit artikel lees je drie manieren waarop BewonersBedrijven dat nu al doen.

  Minder armoede en meer perspectief door groenonderhoud

  Naast horeca en vastgoed, biedt ook het onderhouden van openbare ruimte kansen, zo liet BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen zien. Als een van de eerste bewonersinitiatieven voerden ze een betaalde opdracht uit voor de gemeente Leeuwarden. Ze namen het onderhoud van groen in de wijk over. Dit BewonersBedrijf trok daar bewust niet een persoon voor aan, maar koos ervoor om een grotere groep mensen te betrekken bij het groenonderhoud. Zo kunnen wijkbewoners samen ervaring opdoen met groenonderhoud, terwijl ze ook hun netwerk versterken. Dat sluit ook aan bij de doelen van veel gemeentes. Van het geld dat het BewonersBedrijf Heechterp- Schieringen van de gemeente kreeg voor de opdracht, worden onder andere vrijwilligersvergoedingen betaald. Dit biedt wat verlichting van armoedestress die sommige bewoners ervaren. Vrijwilligers komen het geld op locatie ophalen, zodat het ook een moment is elkaar even te spreken en ontmoeten. Een deel van de inkomsten wordt vrijgemaakt voor opleiding van de vrijwilligers

  Arnhems BewonersBedrijf zet in op kansen voor kinderen

  De winst die BewonersBedrijf Malburgen maakt stroomt direct terug in de wijk. “We zetten vooral in op kansen voor kinderen,” vertelt directeur Walter Klein Nienhuis. “Wil je in de toekomst van de wijk investeren, dan moet je met kinderen beginnen.” Zo zorgde het BewonersBedrijf voor de aanleg van een mooie speel- en ontmoetingstuin voor de wijk. Ook gaven ze scholen geld om bijvoorbeeld een sportdocent in te huren of nieuw lesmateriaal aan te schaff en. Eén school nam de leerlingen mee naar het circus, een hele belevenis voor kinderen die normaalgesproken niet met kunst en cultuur in aanraking komen. Walter: “Allemaal om te zorgen dat kinderen in zichzelf geloven, talenten kunnen ontwikkelen en dromen durven najagen.”

  Mensen en erfgoed krijgen een tweede kans in Alkmaar

  Net buiten het hart van Alkmaar transformeerde een BewonersBedrijf een totaal verpauperd pand tot een prachtige locatie. De oude gasfabriek was en is (weer) een beeldbepalend monument in de wijk. Het eeuwenoude pand werd in een nieuw jasje gestoken met behulp van een lening, startkapitaal van fondsen en LSA en eigen inbreng. De opgeknapte fabriek is nu een ontmoetingsplek. Gasten kunnen elke maand een hapje eten in het wijkrestaurant waar dagbesteders en vrijwilligers werken en verschillende buurtbewoners elke maand een ander menu koken. Ook wordt de locatie veelvuldig geboekt voor vergaderingen, festivals en feesten. Claire Bruin is initiatiefnemer en vertelt: “Wij wilden het erfgoed een tweede kans geven. Maar ook mensen een veilige plek bieden om te werken en te leren. Dat komt hier mooi samen.”

  LSA ziet dat BewonersBedrijven groeien en professioneler worden. Na jaren van pionieren is het tijd om het reilen en zeilen van deze ondernemende bewonersinitiatieven in kaart te brengen. We deden onderzoek bij zo’n twintig BewonersBedrijven. Daardoor kunnen we nu met jullie delen welke financiële resultaten BewonersBedrijven boeken, welke inkomstenstromen ze creëren en hoe dat zich vertaalt in werkgelegenheid, bereik en impact op de wijkeconomie en buurtbewoners. Klik op de afbeelding om de publicatie te downloaden (een .pdf-bestand).

  Lees ook: De belangrijkste trends bij Nederlandse BewonersBedrijven.

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >