Buurthuizen staan te trappelen om bewoners te helpen met energiebesparing

 • Deze maand werd het BuurtBespaarBudget opengezet. Met dit initiatief willen LSA Bewoners en Klimaatstichting HIER nog dit stookseizoen mensen helpen die het echt moeilijk krijgen om de rekening te betalen.

  Daarom konden buurthuizen in het hele land aanvragen indienen voor een BuurtBespaarbudget van 500 tot 5000 euro. En dat deden ze massaal. Binnen twee weken kwamen 122 ideeën binnen. De aanvragen bestaan uit projecten waarin buurtbewoners samen werken aan verduurzaming van hun eigen buurt.

  Ontmoeting en informatie

  In de aanvragen werd het vaakst budget aangevraagd voor “warme” infomiddagen; ontmoetingen met koffie, een maaltijd of activiteit gekoppeld aan informatie over energie besparing, ook het opzetten van duurzame workshops of infopunten in het buurthuis en het opstarten van klusdiensten kwam vaker voorbij. De komende weken worden de aanvragen beoordeeld en krijgen de aanvragers bericht. Projectleider Annerike Hekman van LSA Bewoners: “Bij elkaar heeft dit project een enorm bereik in dorpen en wijken. De solidariteit spat eraf. De aanvragen zijn daarbij realistisch over wat nu haalbaar is en hoe je duurzaam bespaart op energie. Met de winter in aantocht en de hoge energieprijzen, geven we de initiatieven graag een duwtje in de rug. We zijn blij dat de Energiebespaarcoalitie dit project mogelijk maakt.”

  De wijk in

  Betaalbaarheid van de energierekening houdt mensen bezig. Het is niet altijd duidelijk welke maatregelen snel rendement opleveren. Naast advies is directe hulp nu nodig. De energierekening moet omlaag. De aanvragers van het BuurtBespaarBudget gaan de wijken in en met concrete acties aan de slag. Er zijn in Nederland duizenden ontmoetingsplekken die kunnen bijdragen aan verduurzaming. Uit de vele aanvragen blijkt dat zij hun netwerk en ruimte graag willen inzetten om de energietransitie en de noodzaak tot verduurzamen dichtbij mensen te krijgen. Mensen stellen veel prijs op advies en hulp van hun buren, mensen die ze al kennen. Eva van der Weiden, directeur bij Klimaatstichting HIER: “We zijn positief verrast door het aantal aanvragen. Blijkbaar voorzien we met het BuurtBespaarBudget in een behoefte. Gelukkig kunnen we snel schakelen, zo kunnen we mensen nog dit stookseizoen helpen energie te besparen of hun woning te verduurzamen.”

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >