Tekening als middel voor een goed gesprek

 • Een sterk beeld zegt meer dan 100 woorden. Daarom heeft bewonersinitiatief de Bloesem met vrijwilligers de tekening ‘Oog voor elkaar’ gemaakt . De tekening laat zien op welke manier bewoners, buren en vrijwilligers er voor elkaar willen zijn. In de gezamenlijke ontmoetingsruimte gebruiken ze het nu als tool om met elkaar het gesprek aan te gaan.

  Hier kan je de poster downloaden ter inspiratie.

  Eerijk gesprek met vrijwilligers

  Vereniging de Bloesem is een levendige ontmoetingsplek met veel vrijwilligers in Wormerveer-Noord. De vrijwilligers die bij dit bewonersinitiatief actief zijn, hebben allemaal een belangrijke functie in het organiseren van activiteiten zoals de wekelijkse koffieochtenden of het tweedehandswinkeltje. Ze zijn tegelijkertijd natuurlijk ook buurtbewoners die vanuit hun vrijwilligerswerk veel andere buren en bezoekers spreken. Daarom dacht het bestuur: als we een betrokken buurt willen organiseren met elkaar dan moeten we starten bij deze vrijwilligers.

  Het bestuur voerde met de vrijwilligers een gesprek over eenzaamheid en een betrokken buurt te organiseren. Het was een boeiend en eerlijk gesprek over hoe ze graag met elkaar om zouden willen gaan. Over het niet buitensluiten van mensen door te zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Over hoe ze voor elkaar kunnen zorgen door bij je buren aan te kloppen met de vraag of je iets voor ze kan betekenen. Over oog voor elkaar hebben. Bijvoorbeeld door een buur die het lastig heeft actief mee te vragen naar een leuke activiteit.

  Tekening als verhaal

  Het resultaat is een kleurrijke tekening die een verhaal vertelt! Uit de tekening wordt duidelijk hoe de mensen van de Bloesem graag met elkaar willen omgaan. Hopelijk maakt de tekening weer nieuwe gesprekken los met anderen. Daarom hangt de poster in de ontmoetingsruimte en vinden nieuwe bewoners de poster in hun welkomstpakket. Zo gaat het oog-voor-elkaar-balletje rollen.

  Terug naar Startpagina Toolkit | pagina Van ontmoeting naar echt contact

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >