3 succesfactoren voor een betrokken buurt

 • Wat zijn de dingen die er echt toe doen als je met eenzaamheid in je buurt aan de slag wilt? Ik sprak met drie initiatiefnemers over wat hun belangrijke inzichten zijn. Ervaren krachten in het vak die al lange tijd bezig zijn met initiatieven in hun buurt, en die van dichtbij eenzaamheid ervaren hebben. Wat ervaren zij als de succesfactoren voor een betrokken buurt? Tijdens deze mooie en openhartige gesprekken heb ik 3 inzichten opgehaald die ik graag met jullie wil delen.

  1. Iedereen kan wat bijdragen (van Jan)

   Jan Drouen is initiatiefnemer van Kansrijk Mierlo Hout, een bewonersinitiatief in Helmond. Ze organiseren ontmoetingen in de wijk bijvoorbeeld door een wijkontbijt of high tea. Jan ziet veel eenzaamheid de in de wijk. “Wat we hebben geleerd is dat zingeving voor mensen heel belangrijk is. Dat je ook wat kan bijdragen en zelf van waarde bent voor anderen. Dat maakt dat je je minder eenzaam voelt.”

  “Als buren meedoen aan een activiteit of als ze aanschuiven bij het ontbijt, vragen we ze om zelf ook mee te helpen. Je bent bij ons dus niet consument, maar je doet echt mee. Het start ermee dat het mensen bewust maakt dat ze veel dingen nog wel kunnen. Bijna iedereen kan iets toevoegen: verspreiden van de nieuwsbrief, koffie schenken, hulp bij maaltijden, dingen klaar zetten. Soms helpt het om anderen een steuntje in de rug te geven de stap om zelf iets bij te dragen ook echt te zetten. Dat vraagt ook wat van jou als initiatief. Niet altijd alles tot in de puntjes willen organiseren, maar ook anderen de ruimte geven om dingen te doen of zelf op te pakken.”

  De succesfactor is dat mensen bijdragen en niet alleen maar bijwonen. Want precies dat geeft ze gevoel van zingeving en helpt bij het verminderen van eenzaamheid.

  2. Zorg voor het thuis gevoel (van Netty en Leo)

  Netty en Leo Olffers ontvangen vanuit hun initiatief de Laakse Lente in Den Haag, al jaren ouderen uit hun buurt vier dagen in de week tussen 10 en 12 uur in hun eigen huiskamer. Er komt een vaste groep ouderen, de meeste komen één of twee dagen in de week.

  “Waarom de huiskamer zo goed werkt? Omdat het letterlijk een huiskamer is, hier voelen de mensen zich thuis. Het is hier klein en intiem, anders dan in een groot wijkcentrum. We merken dat hierdoor mensen graag komen, maar ook dat ze makkelijker over problemen praten. Wij zijn als buren gemakkelijk benaderbaar voor ze. We zitten in een huiskamer en doen samen kleine alledaagse dingen. Naast veel koffie drinken en bijpraten, zingen we soms samen liedjes of kijken we foto’s. Onze huiskamer biedt mensen een plek om elkaar te ontmoeten, aandacht voor elkaar te hebben en daardoor minder alleen te zijn. Het is een leuke en hechte groep mensen, we zien vriendschappen ontstaan. We horen: ‘sinds we hier komen hebben we geen last meer van eenzaamheid’, daar doe je het voor! ”

  Succesfactor is de huiselijke sfeer en de gelijkwaardigheid van ouderen onder elkaar die maakt dat het laagdrempelig is om te komen.

   3. Maak praatjes en houdt contact (van Thea)

  Thea Verdijk (zelf al 83) is al jaren actief in het verenigingsleven in de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost, maar ook als actieve buurvrouw voor haar eigen buren. Thea probeert een betrokken buurvrouw zijn te zijn door actief praatjes aan te gaan als ze mensen in haar buurt tegen komt. “Je hoeft niet bij elkaar de deur plat te lopen. Maar ik probeer wel contact te houden met elkaar of dingen te regelen voor mijn buren.” Ze regelde het vervoer naar het buurthuis voor de buurvrouw die slecht ter been werd. Ook de wekelijkse koffiemomentjes die ze heeft met haar buren organiseert ze zelf.

  “Als je mensen op de man afvraagt of ze eenzaam zijn, zullen ze snel ontkennen. Het is niet leuk om te vertellen. Maar als je merkt dat iemand het lastig heeft, dan moet je wel actie ondernemen. Bij onze gymclub kwam een nieuwe deelnemer ineens niet meer. Ik heb gebeld om te vragen hoe het met haar ging. De mevrouw bleek zich buitengesloten en eenzaam te voelen tijdens de lessen. Nu komt ze weer en hebben we meer oog voor haar en heeft ze er plezier in.”

  Succesfactor: wees pro-acief en betrokken! Met alleen praatjes maken ben je er nog niet, het gaat ook over aanvoelen of er meer nodig is en dan actie ondernemen.
 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >