Met je buurt jullie huizen verduurzamen? Meld je aan voor procesondersteuning in 2023

 • In 2023 geeft LSA procesondersteuning aan bewonersinitiatieven die werken aan collectieve verduurzamingsmaatregelen in hun buurt, wijk of dorp. Denk aan het gezamenlijk isoleren van de woningen, vervangen van glas, installeren van zonnepanelen of warmtepompen etc. Iets voor jullie? Lees de voorwaarden en meld je aan voor maandag 12 december.

  Steeds meer bewonersinitiatieven weten zich te organiseren om de kosten en kansen van de energietransitie zo te koppelen dat bewoners in hun wijk echt en zo veel mogelijk profiteren van de energietransitie. Hetzij in informatieverstrekking, energie opwek, het oprichten van een duurzaam buurtbedrijf of lokale ondersteuning in energiebesparing. Denk je nu:  “Dit klinkt alsof het over ons gaat”.  Dan is dit programma mogelijk interessant voor jullie.

  Als buurtbewoners gezamenlijk optrekken om hun woningen stap voor stap te verduurzamen levert dat veel op voor de buurt. Maar we zien ook hoe ingewikkeld de route naar collectieve verduurzaming kan zijn en hoeveel tijd het kan kosten. Daarom dit programma. Gaan of willen jullie in 2023 gezamenlijk woningen verduurzamen, maar weten jullie niet goed hoe dit aan te pakken? Meld je aan voor dit nieuwe programma dan kijken wij vanuit LSA bewoners wat we voor jullie kunnen betekenen. We kunnen dit doen als onderdeel van de Participatiecoalitie.

  Voor wie is dit? Wat kan je ervan verwachten? Lees snel verder. We leggen het uit.

  Voor wie?

  • Een groep bewoners die gezamenlijk huizen in hun buurt of dorp willen verduurzamen.
  • Initiatieven die (willen) werken aan een toegankelijke buurtverduurzamingsaanpak. En die de kosten en kansen zo koppelt dat bewoners in hun wijk echt en zo veel mogelijk profiteren van de energietransitie.
  • Initiatieven die in 2023 een (volgende) stap willen maken om te werken aan collectieve verduurzamingsmaatregelen. Zoals het gezamenlijk isoleren van de woningen, vervangen van glas, installeren van zonnepanelen of warmtepompen etc.
  • Initiatieven die werken/willen ontwikkelen in nieuwe organisatievormen zoals een wijkbedrijf komen als eerst in aanmerking voor deelname.

  Wat verstaan we onder gezamenlijk verduurzamen?

  Wel

  • In dit programma gaat het specifiek om het proces om te komen tot concrete maatregelen om woningen te verduurzamen, denk aan; spouwmuur-, vloer- en dakisolatie, glas, zonnepanelen, hybride ketel etc.

  Niet

  • Kleine verduurzamingsmaatregelen als tochtstrips of radiatorfolie aanbrengen
  • Het verduurzamen van buurt- of dorpshuizen of andere gebouwen met een buurtfunctie

  Hoe ziet de ondersteuning eruit?

  De eerste stap zal zijn om samen met de procesbegeleider (of jullie kartrekker) jullie ondersteuningsvraag te formuleren. Afhankelijk van jullie ondersteuningsvraag zal de procesbegeleider haar/zijn rol pakken en een opdracht krijgen van LSA.


  Wat kan je verwachten van de procesbegeleider?

  Wel

  • Hij of zij gaat samen met jullie een plan van aanpak maken.
  • Hij of zij denkt mee of pakt taken op tijdens de uitvoering van jullie plan.
  • Hij of zij denkt mee vanuit specifieke expertise; denk aan community building, ondernemerschap of lokale samenwerking (met bv woningbouwvereniging of gemeente).
  • Hij of zij heeft lokale kennis en/of kan jullie ondersteunen in een specifieke vraag

  Niet

  • De procesbegeleider gaat het initiatief niet voor jullie uitvoeren. Jullie houden de regie en doen de uitvoering zelf.

  Komt elk bewonersinitiatief dat zich aanmeldt in aanmerking?

  LSA bewoners kan in 2023 in totaal 50 bewonersinitiatieven procesbegeleiding aanbieden bij de gezamenlijke verduurzaming van buurt of dorp. Als er meer aanmeldingen zijn kiezen we voor een goede spreiding van de bewonersinitiatieven over het land.

  Moet het bewonersinitiatief hiervoor betalen?

  Nee, jullie hoeven niet te betalen voor de begeleiding. Wel vragen we jullie onderdeel te worden van de energie community samen met de andere deelnemers. Hierbinnen delen we onderling kennis en ervaringen. We zorgen ook dat niet deelnemende bewonersinitiatieven kunnen leren van onze lessen.

  Heb je nog vragen? 

  Mocht je nog vragen hebben over je aanvraag of kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact op met Annerike Hekman, annerike@lsabewoners.nl of Paul Klouwens, paul@lsabewoners.nl.

  Hoe kan ik ons bewonersinitiatief aanmelden?

  Vul je gegevens in en we nemen contact met je op.

  Na 12 december 2022 maken we een eerste selectie.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >