• Onderzoek

Ontmoetingsplekken onder druk

Buurthuizen en allerlei soorten ontmoetingsplekken staan onder druk. Dat terwijl ze juist onmisbaar zijn voor sterke veerkrachtige buurten en wijken. LSA onderzocht waarom deze plekken er toe doen in de  podcastserie “Buurthuis te koop. Ook maakten we een animatie die uitlegt hoe gemeenten omgaan met waarde van maatschappelijk vastgoed.

Gemeente vraagt steeds vaker marktwaarde voor maatschappelijk vastgoed

Het is juli 2020 wanneer bewoners in Bospolder Tussendijken de strijd aan gaan om hun Zelfregiehuis te behouden. Het Zelfregiehuis werkte al langer aan een plan om het pand te behouden, maar tot hun verbazing zette de gemeente het gebouw op Funda voor de hoogst mogelijke prijs. Een incident, maar niet iets dat op zichzelf staat. We horen door het hele land vergelijkbare verhalen. Voor ons reden om er eens verder in te duiken.

Daarvoor gingen we op bezoek bij de Meevaart in de Indische buurt in Amsterdam, het Heeswijkplein 10 in Moerwijk, Den Haag en Het Wijkpaleis in Middelland, Rotterdam. Ook praten we met andere experts om andere te ontdekken of het ook anders kan. Dat het anders kan, kunnen we wel alvast verklappen. Bijvoorbeeld door minder de focus te leggen op marktwaarde (of eigenlijk de hoogst mogelijke prijs), maar meer op de meerwaarde van deze plekken. En vooral door andere politieke keuzes.

Waarom ontmoetingsplekken ertoe doen

Onze onderzoek begon bij de Meevaart in de Indische Buurt in Amsterdam Oost. We praatten er met Roy Dhoeman die er een nieuw thuis en carrière vond. En met Tim Doornewaard die er voor wil zorgen dat iedereen in de Meevaart gehoord wordt en een plek vindt. Met Floor Millikowski onderzoeken we waarom deze plekken er toe doen. Niet alleen voor de trouwe bezoekers, maar voor de wijk en samenleving als geheel. In haar boek ‘Wij zijn de stad’ volgt zij een aantal ontmoetingsplekken.

Waarom staan ontmoetingsplekken onder druk?

We gaan ook in gesprek met de mensen van het Heeswijkplein 10 in Moerwijk in Den Haag. We spreken met coördinator Wendy Broersen over het verdwijnen en het ontstaan van buurthuizen in de wijk. Met met communitybuilder Saskia de Vin hebben we het over de noodzaak van deze plekken. Initiatiefnemer Neo de Bono vertelt over zijn dromen voor de wijk. Met vastgoedkenner Gerben Kamphorst verkennen we waarom deze plekken zo onder druk staan. Luister het gesprek op Spotify

Andere politieke keuzes

We sluiten onze onderzoeksgesprekken af bij het Wijkpaleis in Middelland, Rotterdam. Mede-initiatiefnemer Floris van Gennep vertelt onze over hun ontwikkeling van loempiakar tot paleis. De volgende stap is het kopen van het pand samen met de buurt! Met oud-wethouder in Rotterdam en huidig Tweede Kamerlid Barbara Kathmann spreken we over welke politieke keuzes nodig zijn om dit in alle buurten mogelijk te maken.

Geen marktwaarde maar meerwaarde

Na afloop van alle gesprekken hebben we op basis van alle gevoerde gesprekken en
animatie laten maken die uitlegt hoe het probleem van onbetaalbaar maatschappelijk
vastgoed voor initiatiefnemers in elkaar zit en welke oplossingen wij hiervoor zien.

 

Gerelateerd

Ook interessant om te lezen