• Praktijkvoorbeeld

Tekening als middel voor een goed gesprek

Een sterk beeld zegt meer dan 100 woorden. Daarom heeft bewonersinitiatief de Bloesem met vrijwilligers de tekening ‘Oog voor elkaar’ gemaakt. De tekening laat zien op welke manier bewoners, buren en vrijwilligers er voor elkaar willen zijn. In de gezamenlijke ontmoetingsruimte gebruiken ze het nu als tool om met elkaar het gesprek aan te gaan.

Actieve vrijwilligers

Vereniging de Bloesem is een levendige ontmoetingsplek met veel vrijwilligers in Wormerveer-Noord. De vrijwilligers die bij dit bewonersinitiatief actief zijn, hebben allemaal een belangrijke functie in het organiseren van activiteiten zoals de wekelijkse koffieochtenden of het tweedehandswinkeltje. Ze zijn tegelijkertijd natuurlijk ook buurtbewoners die vanuit hun vrijwilligerswerk veel andere buren en bezoekers spreken. Voor het bestuur van het initiatief was het duidelijk. Wil je een betrokken buurt organiseren met elkaar? Dan moet je starten bij deze vrijwilligers.

Een gesprek over eenzaamheid

Eenzaamheid was een belangrijk reden om betrokkenheid binnen de buurt te vergroten. Het bestuur voerde met de vrijwilligers dan ook een gesprek over eenzaamheid en hoe een betrokken buurt kan helpen bij het verminderen van eenzaamheid. Het was een boeiend en eerlijk gesprek over hoe ze graag met elkaar om zouden willen gaan. Over het niet buitensluiten van mensen door te zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Over hoe ze voor elkaar kunnen zorgen door bij je buren aan te kloppen met de vraag of je iets voor ze kan betekenen. Over oog voor elkaar hebben. Bijvoorbeeld door een buur die het lastig heeft actief mee te vragen naar een leuke activiteit.

Tekening als verhaal

Uit dit gesprek volgde een kleurrijke tekening die een verhaal vertelt. De tekening maakt duidelijk hoe de mensen van de Bloesem graag met elkaar willen omgaan. Bij de Bloesem hopen ze dat de tekening weer nieuwe gesprekken los maakt met anderen. Daarom hangt de poster in de ontmoetingsruimte en vinden nieuwe bewoners de poster in hun welkomstpakket. Zo gaat het oog-voor-elkaar-balletje rollen.

De Bloesem

Vereniging de Bloesem heeft als doel de leefbaarheid van Wormerveer-Noord te behouden. De vereniging bestaat uit vrijwilligers, die streven naar een professionele uitstraling. Alle eigen activiteiten worden door vrijwilligers geïnitialiseerd en gerealiseerd.

Meer weten? Ga naar debloesem.info

Gerelateerd