Buurthuis te Koop!

 • Buurthuizen en allerlei soorten ontmoetingsplekken staan onder druk. Dat terwijl ze juist onmisbaar zijn voor sterke veerkrachtige buurten en wijken. In een driedelige podcastserie verkennen we waarom deze plekken er toe doen, waarom ze onder druk staan en hoe het ook anders kan.

  Het is juli 2020 wanneer bewoners in Bospolder Tussendijken de strijd aan gaan om hun Zelfregiehuis te behouden. Het Zelfregiehuis werkte al langer aan een plan om het pand te behouden, maar tot hun verbazing zette de gemeente het gebouw op Funda voor de hoogst mogelijke prijs. Een incident, maar niet iets dat op zichzelf staat. We horen door het hele land vergelijkbare verhalen. Voor ons reden om er eens verder in te duiken. Daarvoor gingen we op bezoek bij de Meevaart in de Indische buurt in Amsterdam, het Heeswijkplein 10 in Moerwijk, Den Haag en Het Wijkpaleis in Middelland, Rotterdam. En praten we met andere experts om andere te ontdekken of het ook anders kan. Dat het anders kan, kunnen we wel alvast verklappen. Bijvoorbeeld door minder de focus te leggen op marktwaarde (of eigenlijk de hoogst mogelijke prijs), maar meer op de meerwaarde van deze plekken. En vooral door andere politieke keuzes.

  Wil je graag op de hoogte gehouden worden, je ervaringen delen of meehelpen om deze plekken te behouden? Laat dan onderaan dit bericht je gegevens achter!

  Op bezoek bij…

  In aflevering 1 gaan we naar de Meevaart in de Indische Buurt in Amsterdam Oost. We praten er met Roy Dhoeman die er een nieuw thuis en carrière vond. En met Tim Doornewaard die er voor wil zorgen dat iedereen in de Meevaart gehoord wordt en een plek vindt.

  Met Floor Millikowski onderzoeken we waarom deze plekken er toe doen. Niet alleen voor de trouwe bezoekers, maar voor de wijk en samenleving als geheel. In haar boek ‘Wij zijn de stad’ volgt zij een aantal ontmoetingsplekken.

   

  In aflevering 2 gaan we naar het Heeswijkplein 10 in Moerwijk, Den Haag. We spreken met bewoners/coördinator Wendy Broersen over het verdwijnen en ontstaan van buurthuizen in de wijk, met community builder Saskia de Vin over de noodzaak en initiatiefnemen Neo de Bono over zijn dromen voor de wijk.

  Met vastgoedkenner Gerben Kamphorst verkennen we waarom deze plekken zo onder druk staan.


  In aflevering 3 gaan we op bezoek bij het Wijkpaleis in Middelland, Rotterdam. We spreken met mede-initiatiefnemer Floris van Gennep over hoe zij van loempiakar tot paleis gekomen zijn.  Zij kopen het gebouw met de buurt! https://obligatieplan.nl/wijkpaleis/

  Met oud-wethouder in Rotterdam en huidig Tweede Kamerlid Barbara Kathmann spreken we over welke politieke keuzes nodig zijn om dit in alle buurten mogelijk te maken.

  En jij?

  Natuurlijk zijn we benieuwd naar wat je van de podcast vindt. Is er iets dat je herkent, of waar je juist meer over zou willen weten? Wil je op de hoogte gehouden worden, of graag je ervaring delen en misschien wel meehelpen? Laat dan hieronder je gegevens achter.

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >