Drie manieren om een gesprek aan te knopen met je buren

 • Mensen willen elkaar graag leren kennen, maar soms is het even zoeken naar de juiste ingang of een leuk gespreksonderwerp. Gelukkig zijn er allerlei middelen ontwikkeld om onderwerpen op een eenvoudige en lichtvoetige manier bespreekbaar te maken, zoals de drie voorbeelden hieronder.

  1. De praatplaat

  Buurthuis Lokaal-O in Baarn ging talloze gesprekken aan met hun bezoekers, mensen op straat en op de markt over vragen als: Wat weet jij van je buren die zich eenzaam voelen? Waar heb je zelf wat aan als je je eenzaam voelt?

  Vervolgens legde het buurthuis samen met sociaal ondernemer Birgit Oelkers de antwoorden naast elkaar. Als vanzelf kwam een lijst bovendrijven van vijf zaken die een verschil maken als het gaat over eenzaamheid: warme groepen; persoonlijk contact; naar buiten gaan; betrokken buren; over eenzaamheid kunnen praten. Pamela van den Berg van de Verhalensmederij verpakte de aandachtsgebieden in een vrolijke Praatplaat. De Praatplaat bood vervolgens weer nieuwe aanknopingspunten voor gesprekken over onderwerpen als vriendschap en dezelfde humor delen, een plek waar je lief en leed kunt delen of over de manier waarop je in beweging blijft,

  De Praatplaat is natuurlijk niet aan Baarn gebonden. Je kunt ‘m binnen je eigen gemeenschap of wijk gebruiken als aanleiding voor een gesprek over eenzaamheid. Het is ook een leuke activiteit om samen met bewoners en bezoekers een eigen Praatplaat te maken. Download de praatplaat van Lokaal-O hier.

  2. Aankaartspel

  Het Rotterdamse bewonersinitiatief Zorgvrijstaat maakt allerlei hulpmiddelen om een gesprek aan te knopen en vragen te stellen. Neem het spel Aankaarten, dat bestaat uit een set kaarten die zijn bedoeld om aan de praat te raken over persoonlijke zorgen of die van iemand anders in de buurt. De kaarten helpen je ook om (hulp)vragen te stellen.

  Er zijn drie soorten kaarten:
  Typerende taferelen: wat zou je doen als…
  Bijvoorbeeld: Wat zou je doen als je de weg niet weet naar hulp en iedereen om je heen een andere taal spreekt?
  Dekselse dilemma’s: kiezen tussen het één of het ander.
  Bijvoorbeeld: Hulp vragen aan een onbekende OF het zelf doen, maar dan langzamer?
  Onthutsende onderwerpen: open vragen over hoe jij in elkaar steekt.
  Bijvoorbeeld: Bespreek jij je angsten weleens?

  Ze ontwikkelde ook een tafelkleed met vragen zodat je gespreksstof hebt als je met elkaar aan tafel zit. Zie hier https://www.zorgvrijstaat.nl/gespreksstof/ voor meer inspiratie.

  3. Vragen over talenten en passies

  De Ierse Cormac Russell is een van de stuwende krachten achter de ABCD-aanpak. Hij maakte een vragenlijst, waarmee initiatiefnemers en bewoners kunnen aansturen op gesprekken over de krachten binnen een gemeenschap. De vragen zijn nadrukkelijk níet bedoeld om te komen tot een oordeel of om problemen te signaleren. Ze zijn er om te weten te komen wat iemand zelf aan een gemeenschap kan bijdragen. Aan de hand van de vragen kun je drie stappen doorlopen:

   

  1) Ontdek wat iemands leven verrijkt,
  2 ) Onderzoek welke passies zich kunnen ontwikkelen tot bijdragen aan het welzijn van de gemeenschap,
  3) Verbind de talenten van personen met elkaar om een tevreden gemeenschap te creëren.

  Joop Hofman, een van de ABCD-pioniers in eigen land, vertaalde de vragen naar de Nederlandse situatie. In zijn woorden: “Laat het vooral een gesprek zijn over betrokkenheid, passie, buurtverhalen waar mensen warm van worden, mooie mensen in de wijk, eigen inzet.” Meer weten over de ABCD aanpak en Betrokken Buurten; klik hier. 

   

  Terug naar Startpagina Toolkit | pagina Van ontmoeting naar echt contact

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >