LSA publiceert groot onderzoek BewonersBedrijven

 • BewonersBedrijven groeien en worden professioneler. LSA vond het de hoogste tijd om het reilen en zeilen van deze ondernemende bewonersinitiatieven in kaart te brengen.

  Met trots presenteerden we de resultaten van een groot onderzoek naar BewonersBedrijven in het Amsterdamse RuParé. Het eerste exemplaar werd door projectleider BewonersBedrijven Marieke Boeije overhandigd aan Harold, een van de mensen achter het eerste BewonersBedrijf in Heechterp-Schieringen.

  Groot onderzoek

  We hebben een aantal belangrijke bevindingen uit het onderzoek op een rij gezet, maar je kunt ook het hele onderzoek downloaden. Behalve onderzoeksresultaten staat het magazine ook vol met verhalen van BewonersBedrijven zelf. Van Dordrecht tot Hengelo en Groningen – door het hele land wordt er kei hard gewerkt.

  Download de publicatie of bekijk ‘m online. Wil je ‘m graag geprint ontvangen? Mail dan even je adresgegevens naar sylvia@lsabewoners.nl.

  Toekomst van BewonersBedrijven

  Op de bijeenkomst waar we het onderzoek presenteerden, waren veel gasten die actief betrokken zijn bij BewonersBedrijven, bijvoorbeeld omdat ze er zelf één runnen of veel kennis hebben van financieringsmodellen. Samen met hen trokken we even de zevenmijlslaarzen aan en beraadden we ons op de toekomst van BewonersBedrijven. Waar kan – nee, moet – het beter? Een paar van hun adviezen:

  • Financiering in de beginfase is broodnodig
   Een BewonersBedrijf dat net uit het ei komt heeft absoluut financiering nodig. Dat zal zo blijven. Vooral de aanloopverliezen in de beginfase zijn niet geliefd bij financiers maar wel heel noodzakelijk. Uit ons onderzoek blijkt ook dat de bijdrage van fondsen en subsidies in een later stadium afneemt.
  • Meer kijken naar resultaatfinanciering
   Resultaatfinanciering speelt al een belangrijk rol bij zogeheten social impact bonds. Hoe werkt het? Je maakt een afspraak met een opdrachtgever – bijvoorbeeld een gemeente – over op welke domein je als BewonersBedrijf aan de slag gaat, en legt vast welke resultaten je verwacht. Een investeerder financiert dat en als de resultaten naar verwachting en tevredenheid zijn, betaalt de opdrachtgever terug aan de investeerder. Op wijkniveau kunnen we daar mee experimenteren: bijvoorbeeld bij het onderhoud van groen en openbare ruimte, het runnen van een ontmoetingsplek of het activeren van buurtbewoners.
  • Aantallen doen er toe
   De enorme groei in aantal BewonersBedrijven in Engeland (daar heten ze community enterprises) heeft gezorgd voor een grote en levendige sector. Het succes zit vooral in het aantal door bewoners gerunde onderneming dat zorgt voor een gunstig klimaat. Het zit ‘m niet in grootte en enorme omzetten. Een BewonersBedrijf in iedere wijk wordt een vanzelfsprekendheid.
  • Ondernemersvaardigheden verdienen alle aandacht
   Startende en ervaren BewonersBedrijven zijn gebaat bij professionalisering. Dat zorgt voor meer continuïtiet, waardoor je je activiteiten kunt opschalen. Daarmee kunnen BewonersBedrijven meer impact kunnen hebben op de wijk. Het versterken van ondernemersvaardigheden is een belangrijke stap. De mensen achter BewonersBedrijven weten als geen ander waar BewonersBedrijven tegen aan lopen, dus peer-to-peer leren is belangrijk.
  • Gaan we wet- en regelgeving aanpassen of gaan we er alles aan doen om de BewonersBedrijven te laten voldoen aan regels? Er wordt bij gemeentes en grote instellingen nog te vaak gekeken naar hoe BewonersBedrijven geholpen kunnen worden bij het voldoen aan de regels. Terwijl we beter zouden kunnen kijken neer hoe kunnen we de essentie van de regels volgen die passen bij dat BewonersBedrijf. We weten de regels nog onvoldoende naar onze hand te zetten.
  Download de publicatie of bekijk ‘m online. Wil je ‘m graag geprint ontvangen? Mail dan even je adresgegevens naar sylvia@lsabewoners.nl.
 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >