• Praktijkvoorbeeld

Met Plan Boom zorgde Groengroep Groenoord voor meer groen in hun versteende wijk

Met elkaar planten we 10 miljoen nieuwe bomen de komende jaren. Katja is vrijwilliger bij Groengroep Groenoord Zuid-Leiden, een buurtbewonersinitiatief dat staat voor meer biodiversiteit in hun wijk. Ze sloot zich aan bij dit zogenaamde Plan Boom. We vragen haar naar haar mijlpalen.

Subsidie voor bomen

Toen we Katja aan het begin van het proces spraken, vertelde ze dat ze wilde zorgen voor meer bomen in haar versteende wijk.  Voor de Groengroep is de verbindende factor van groen ook belangrijk, maar vergroening van het verstedelijkte gebied is de grootste drijfveer. ‘Het is al lastig genoeg om te zorgen voor meer bomen in deze gemengde wijk. Mensen willen geen schaduw. Er lopen veel kabels onder de grond die aanplant bemoeilijken en sommige mensen willen per definitie geen verandering.’ De hoofdreden van Katja om zich aan te melden bij Plan Boom, was om te leren hoe ze geld los kan peuteren bij fondsen en de gemeente voor de aanplant van bomen. Bovendien wil ze ervaringen uitwisselen en kennis opdoen.

‘Gelukkig is dit jaar uitgeroepen tot Jaar van de Tuin door onze gemeente. Ik zie daardoor wel lichtpuntjes. Er komen meer groene boomspiegels en meer geveltuinen.’

Van het kastje naar de muur

Een stapje terug, rustiger aan? Katja peinst er niet over. Ook al wordt ze door de gemeente van het kastje naar de muur gestuurd, ook al staat ze regelmatig voor een dichte deur – ze blijft erop bonzen tot die opengaat. Het is namelijk tien voor twaalf wat haar betreft. De boomspiegels drogen uit. Het is juni en 30 graden. De klimaatverandering wacht niet. Maar de frustratie is er niet minder om. Katja: “Ik heb het idee dat in andere gemeenten zoals Amsterdam of Arnhem veel meer aan vergroening wordt gedaan dan in Leiden. Gelukkig is dit jaar uitgeroepen tot Jaar van de Tuin door onze gemeente. Ik zie daardoor wel lichtpuntjes. Er komen meer groene boomspiegels en meer geveltuinen. We hebben in onze wijk en in de hele stad nog erg veel kale straten en alle kleine beetjes helpen.”

Moeizame communicatie

Katja loopt met een groepje van vijf à zes man lopen elke maand een rondje langs alle bomen. Dan maakt ze foto’s van bomen die compleet zijn uitgedroogd of niet groeien omdat ze op de verkeerde plek staan of dood zijn. ‘Ik neem contact op met de gemeente om dit aan te kaarten. Je zou denken dat ze daar blij mee zijn, want de gemeente gaat toch over het openbare groen, maar het wordt de bewoners niet gemakkelijk gemaakt. Je moet online een formulier invullen met een foto van de betreffende boom erbij. Dan krijg je een automatisch – dus geen persoonlijk – antwoord met de standaardtekst dat de bomen zullen vervangen worden.’ Er staat alleen niet bij wanneer of welke boom ervoor in de plaats komt. ‘Ik blijf volhouden en foto’s sturen, maar de communicatie met de gemeente moet echt beter. Er zou op een prettige en vooral laagdrempelige manier iemand te bereiken moeten zijn, bij wie je kunt aankloppen en een persoonlijk gesprek mee kunt voeren.’

‘We hebben met een paar handige buurmannen twintig watertonnen geïnstalleerd.’

Kleine guerrilla-acties

Katja weet uit verschillende hoeken geld of bomen en planten te halen. Zo kreeg Groengroep Groenoord via IVN hebben meerdere inheemse boompjes als meidoorn en sleedoorn, die hebben ze rondom een speelplaats hebben geplant. Daarnaast kregen ze van Guerrilla Gardeners een subsidie van 250 euro. ‘In november gaan we van dat geld bomen planten op een schoolplein in de buurt. En we hebben met een paar handige buurmannen twintig watertonnen geïnstalleerd in de wijk met subsidie van Fonds 1818.’ Ze doen veel van die kleine guerilla-acties. Soms met subsidie. Soms op eigen kracht. En sowieso met resultaat. ‘De boomspiegels worden steeds mooier. En als we een rondje door de buurt maken, krijgen we altijd van veel buurtgenoten reacties: ‘Wat is het opgeknapt, kan ik ook iets doen?’. Dat maakt alles goed! En natuurlijk ook de vele vlinders, hommels, bijen en vogels die er nu veel vaker te zien zijn in onze buurt.”

Ook meedoen?

Wil je ook graag je buurt vergroenen én verbinden door het planten van bomen? Meld je dan aan voor Plan Boom.

Groengroep Groenoord

Groengroep Groenoord-Zuid is een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die de afgelopen jaren de biodiversiteit in Groenoord-Zuid op de kaart heeft gezet. Zij hebben onder andere initiatief genomen voor de aanleg van 50 boomspiegels, een tiny forest en het vergroenen van de Haarlemmerweg als doorgang voor insecten tussen de Willem de Zwijgerlaan en het Singelpark. Verder hebben ze diverse voorzieningen aangelegd voor egels en bijen en organiseren ze educatieve projecten.

Meer weten? Ga naar leiden-noord.nl