• Uitleg

Een verkenning naar Community Organising

Community Organising zet je in als je iets wilt veranderen en hiervoor de buurt op de been wil brengen. Door mensen samen te brengen en de benodigde macht te organiseren, kunnen de gewenste veranderingen afgedwongen worden. Zo krijgt de wijk een betere positie aan de onderhandelingstafel, in de lobby en in het maatschappelijk debat.

In onze moderne samenleving zien we een tendens waarbij maatschappelijke problemen steeds meer worden geïndividualiseerd. Of het nu gaat om huisvesting, zorg, armoede of gezondheid, het lijkt alsof deze kwesties steeds vaker worden beschouwd als persoonlijke uitdagingen, eerder dan als collectieve verantwoordelijkheden. Wanneer iemand bijvoorbeeld worstelt met huisvesting, wordt dit vaak gezien als zijn of haar persoonlijke probleem, en soms zelfs door de betreffende persoon zelf.

Het is belangrijk om te erkennen dat deze problemen niet alleen individuele, maar ook collectieve uitdagingen zijn. In deze context wordt het steeds belangrijker dat gemeenschappen zich organiseren en hun belangen verdedigen. Met de aanpak communitiy organising kan je hiermee aan de slag.

Dit is de reden waarom LSA Bewoners heeft besloten een verkenning uit te voeren over het thema Community Organising. Naast het bouwen van krachtige gemeenschapen met de ABCD aanpak willen we initiatieven ook handvatten bieden hoe ze gemeenschapsmacht kunnen organiseren.

De aanpak van Community Organising

Community organising zet je in als je iets wilt veranderen en hiervoor de buurt op de been wil brengen. Het is een aanpak die bestaat uit een aantal ingrediënten die niet zonder elkaar kunnen, namelijk:

  • Luisteren naar de wijk
  • Relaties aangaan en onderlinge relaties versterken
  • Verhalen vertellen
  • Organiseren van sterke teams en structuren
  • Leiderschap zoeken en ontwikkelen
  • Strategie
  • Actie
Ontwerp zonder titel (1)

Waarom buurten zich moeten organiseren – een verkenning

In de verkenning lees je meer over het belang van community organising, wat de overeenkomsten en verschillen zijn met de ABCD-aanpak en nemen we je mee in de praktijk waarin we laten zien dat je met community organising echt iets kan bereiken.

download hier de verkenning

Denk met ons mee om het onderwerp verder te brengen