• Praktijkvoorbeeld

Vanuit bewonersperspectief bouwen aan een betere wijk

Dit praktijkverhaal speelt zich af in Amsterdam-Noord. Het verhaal is onderdeel van de verkenning die LSA heeft gedaan rondom het thema Community organising. Eva, uit Amsterdam Noord steekt meteen van wal: ‘Toen ik het zoveelste gebrek in mijn huis tegenkwam was ik het zat. Na overleg met de buren maakten we een zwartboek van alle gebreken door achterstallig onderhoud en klopten we aan bij verhuurder De Key.

Na drie jaar soebatten blijkt dat de corporatie eigenlijk wilde slopen, maar na druk uit de buurt besluiten ze uiteindelijk toch te renoveren.’ De bewoners in Noord hebben zich in die drie jaar tijd goed georganiseerd onder de naam ‘Red Amsterdam Noord’ en pakken door. Niet alleen de woningen, ook de openbare ruimte is flink verwaarloosd. Aan de hand van een zorgvuldig opgesteld manifest organiseren ze in 2021 een hoorzitting in De Balie. Ondanks dat het midden in de Corona-pandemie is, kijken duizenden Amsterdammers én de gehele gemeenteraad mee, waaronder de hele raad. Als gevolg komt het hele college van burgemeester en wethouders eindelijk naar Noord. De buurt leidt ze langs allerlei problematiek, waarbij de gedeelde factor is: De komst van alle nieuwe bewoners sloopt huizen, groen en vooral de sociale cohesie.

Een jaar later leveren de bewoners het stuk de ‘Aanpak Noord’ op, naar aanleiding hiervan komt er een wethouder voor Noord en wordt het voorgestelde protocol over participatie omgezet in een bindende leidraad. Gevraagd hoe Red Amsterdam Noord zo’n sterke organisatie heeft neergezet antwoordt Eva dat ze vooral heel veel met elkaar praten, over hoe ze het willen organiseren en daarbij conflicten uitpraten. Wat ook helpt is dat ze een aantal mensen met heel veel organisatie en vergader-ervaring in hun netwerk hebben die ze altijd om advies kunnen vragen. ‘Ervaring scheelt zoveel en het was ook een goed idee om meteen stichting een bestuur op afstand en een vertrouwenspersoon op te richten. Dat gaf veel rust! Daardoor kregen we ook de mogelijkheid om subsidie aan te vragen, dat mogen immers alleen rechtspersonen.’ Met die subsidies, voortgekomen uit de Aanpak Noord, heeft Red Amsterdam drie coördinatoren aangesteld. Met meer dan 20 leden, bestaande uit buurtcommissies, groengroepen en clubs als ‘Verdedig Noord’ is het hard nodig om die ondersteuning te hebben zodat de maandelijkse vergadering, het uitzetten van de strategie en het in stand houden van de onderlinge gelijkwaardigheid en solidariteit blijft lopen.

Ondanks dat Eva blij is met de bereikte resultaten, waarschuwt ze wel. ‘Je moet constant erbij blijven en een vinger aan de pols houden, je wil niet het ‘participatie-excuus’ zijn. De hoofdvraag is natuurlijk wat voor stad Amsterdam is en vooral wil zijn. Wie wil je dat er komt wonen en hoe zorg je dat je je rafelranden behoudt?’