• Praktijkvoorbeeld

Afrikaanderwijk Coöperatie hielp al meer dan 150 mensen aan werk

“Niet lullen, maar poetsen”. Deze Rotterdamse uitdrukking lijkt wel gemaakt voor de De Afrikaanderwijk Coöperatie. In de afgelopen 15 jaar heeft dit bewonersinitiatief uit niet alleen mensen aan werk geholpen, ze helpen ook actief mee met het vinden van oplossingen voor problemen in de Rotterdamse wijk. We vroegen initiatiefneemster Annet naar het geheim achter het succes van de coöperatie.

De Afrikaanderwijk Coöperatie

De Afrikaanderwijk Coöperatie is een bewonersinitiatief in Rotterdam. Het initiatief is al 15 jaar actief in de wijk. Het hoofddoel van de Coöperatie is om het publieke geld zo veel mogelijk naar de mensen die het nodig hebben in de wijk te laten stromen. Zoals Annet zelf uitlegt: “Wij kijken naar de geldstromen in de wijk en die proberen wij zoveel mogelijk in te sluiten in de wijk. De Afrikaanderwijk is een wijk waar nog steeds veel mensen onder de armoedegrens leven. Er stroomt veel geld de wijk in, maar wij willen ervoor zorgen dat dat geld ook echt in de wijk blijft en niet dat andere partijen er geld aan verdienen. Zo ontwikkelen en we wijk van binnenuit”.

Iedereen heeft kwaliteiten

Hoe kun je ervoor zorgen dat de mensen die al in de wijk wonen geld kunnen verdienen met de kwaliteiten die zij hebben én dat zij betrokken raken? Dat zijn de centrale vragen van de Afrikaanderwijk Coöperatie. Annet vertelt hoe ze daaraan werken: “Eén van de eerste dingen waar we mee zijn begonnen is een cateringbedrijf. We kwamen in contact met veel mensen die heel goed kunnen koken. Dat deden ze ook al voor grote familiebijeenkomsten. Dan kan je dus ook catering doen voor anderen vonden wij. Alleen hebben ze de keuken of certificaten er niet voor. Dat konden wij verzorgen. We hebben nu twaalf nationaliteiten in de keuken staan. Door de jaren heen is de coöperatie steeds structureler in de wijk gaan werken. Naast de horeca zijn nu ook een fietsenwerkplaats en een naaiatelier. Inmiddels heeft de coöperatie al ruim 150 mensen aan werk geholpen”.

Kunst op de markt

De Afrikaanderwijk Coöperatie is ook al sinds het begin actief op de Afrikaandermarkt: “Wij hebben kunstenaars gekoppeld aan marktondernemers. De markt ging namelijk achteruit en dat kwam doordat de marktondernemers hun producten niet aantrekkelijk genoeg wisten te presenteren. Nu weten kunstenaars dan niet zoveel over verkoop, maar vaak wel over hoe je iets moet presenteren. Dus we hebben deze twee expertises aan elkaar gekoppeld. Op een gegeven moment hoefden we de marktverkopers niet eens meer te overtuigen mee te doen aan dit project. Met de kunstenaars ging de verkoop een stuk beter. Als je nu over de markt loopt, blijf je verrast worden”, blikt Annet terug.

Afvalverwerking

Als bewonersinitiatief heb je ook te maken met de gemeente. Annet is zeer positief over deze samenwerking: “We hebben via de “Right to Challenge’ de afvalverwerking van de Afrikaandermarkt overgenomen van de gemeente. Dit creëert werkgelegenheid, maar zorgt ook voor een duurzamere verwerking van het afval in het ‘grondstoffenstation’. De gemeente Rotterdam die is ook wel echt bereid om het experiment aan te gaan. En dat geeft wel de ruimte om dit soort dingen een kans te geven. De gemeente is echt bij ons gekomen als opdrachtgever”.

De aanhouder wint

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen en gaat niet alles van een leien dakje. Maar, de aanhouder wint, dat heeft Annet ook ondervonden: “Wij hebben ook vaak aan het randje gestaan. Maar er blijft altijd dit gevoel van ‘we moéten door’ want er zijn te veel mensen van ons afhankelijk nu. En wat betreft het overnemen van de afvalverwerking, dan zie ik dat we er ook eigenlijk heel veel tijd in hebben moeten steken en dat is eigenlijk niet realistisch en die tijd verdient zich niet terug. Daar hebben we wel creatief voor moeten boekhouden.” De impact van het bewonersbedrijf is zichtbaar in de wijk en Annet wordt daar ook op aangesproken: “Sommige dingen zijn tastbaar. We helpen veel mensen aan werk en die hebben geen uitkering meer nodig. Uiteindelijk gaat impact ook verder. Wij geven mensen een positieve ervaring op de arbeidsmarkt en werkt door in het netwerk van die mensen. Het laat zien dat werk ook leuk is en voldoening brengt. Zo kreeg ik op de dag van de arbeid allemaal mensen die mij gingen taggen op Facebook, omdat ze via de coöperatie aan werk waren gekomen. Dat is leuk om te zien.”

Afrikaanderwijk Coöperatie

De Afrikaanderwijk Coöperatie brengt bestaande werkruimtes, ondernemers, producenten, sociale organisaties en de markt samen. We stimuleren duurzame lokale productie, kennisuitwisseling, culturele ontwikkeling en ondernemerschap op basis van een gedeelde verantwoordelijkheid en participatie. Het doel is om van Rotterdam Zuid, en dan specifiek de Afrikaanderwijk, een sterker en kapitaalkrachtiger gebied te maken met betrokken bewoners en ondernemers.

Bezoek de website van de Afrikaanderwijk Coöperatie

Gerelateerd