Hoe bereik je je eenzame buren? Vier voorbeelden uit de praktijk.

 • De meest gestelde vragen van bewonersinitiatieven die zich tegen eenzaamheid willen inzetten in hun buurt zijn: “Hoe weten we wie er echt eenzaam is? Hoe bereik je deze mensen? Hoe kom je met ze in contact én hoe houd je contact?” We inspireren je met vier voorbeelden uit de praktijk.

  Maar eerst nog even dit. Wat goed is om te weten is dat niet iedereen die eenzaam is behoefte aan dezelfde oplossingen heeft. Er zijn verschillende redenen dat mensen zich eenzaam voelen en verschillende soorten van eenzaamheid. Eenzaamheid hoort in sommige gevallen simpelweg bij het leven. In andere gevallen kan eenzaamheid wel worden opgelost of verminderd. “Het belangrijkste advies is om in gesprek te gaan over wat iemand belangrijk vindt en mist, zodat gericht gezocht kan worden naar iets dat daarop aansluit. Iedereen heeft een ander verhaal en dus iets anders nodig. Luisteren naar de ander is daarom heel belangrijk. Daarmee geef je de ander de ruimte om zijn verhaal te doen en leer je over wat de ander belangrijk vindt”, legt onderzoeker naar eenzaamheid Eric Schoenmakers (Fontys Hogescholen) uit.

  Lees meer over soorten eenzaamheid in dit artikel in de toolkit https://www.lsabewoners.nl/zorg/kennis/meer-weten-over-eenzaamheid/

  Een bakkie bij de bakfiets in Deventer

  Het actief naar mensen toegaan of contact leggen kan een deel van de oplossing zijn. Dit kan je gericht doen naar mensen die wat hulp kunnen gebruiken. Maar soms is dat juist lastig, en doe je het via een omweg. Bijvoorbeeld via een andere vraag. Juist door met iedereen in de buurt contact te leggen, zorgt voor een gemakkelijke ingang voor een gesprek.

  Bij het initiatief Bij de Halte in Deventer zijn actieve buren met een bakfiets de wijk ingegaan. Hierdoor maakten ze de drempel om naar de buurthuiskamer te komen een stuk lager.  Met de bakfiets vol met koffie en bekers werd makkelijk contact gelegd met mensen in de buurt. “We nodigen mensen uit om naar de buurthuiskamer te komen of brengen buren met elkaar in contact. We zijn ook met de bakfiets de wijk ingegaan om met de buurt in gesprek te gaan over duurzaamheid. We deden flyers in de bus en belden aan voor een gesprek over wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. De bakfiets helpt ons om makkelijk in contact te komen met onze buurtgenoten. We halen niet alleen maar informatie op over een specifiek onderwerp, maar we horen ook of mensen prettig wonen of behoefte hebben aan meer contact in de buurt”.  

  Een verbindende buur

  Goede buren in Klarendal in Arnhem leggen op een laagdrempelige manier contact met buren in hun eigen straat. Goede Buur Loek: “Het start met oog voor je buren hebben. Een klein praatje bij het fietsenrek kan al genoeg zijn voor een eerste contact. Toon interesse in elkaar, zo kom je er achter wat zorgen van mensen zijn of waar ze juist blij van worden. Van daaruit kan je hulp aanbieden of gewoon eens op de koffie gaan. Of verbindingen leggen met andere buren. Zo hebben we in mijn flat met een groepje buren een klein netwerk gevormd voor een buurman met een burnout.”

   

  Gratis koffie verlaagt de drempel

  Eenzaamheid is niet opgelost met één bezoekje aan het buurthuis of ontmoetingsplek. En juist mensen die zich (nog) geen onderdeel voelen van de gemeenschap kunnen zich al snel te veel voelen. Dan blijft het bij dat ene bezoekje. En dat is jammer. Houd contact en nodig mensen vooral nog een keer persoonlijk uit. Of neem contact op als je iemand al langere tijd niet ziet.

  Bij Ontmoetingswerkplaats de Jojo hebben ze daar goed over nagedacht. De weggeefwinkel en gratis koffie is een heel laagdrempelige ingang om te komen. Ook voor mensen die eenzaam zijn merken zij. “Bij ons mag iedereen zijn wie hij is. We geven veel ruimte geven om te doen wat je leuk vindt. Daardoor blijven mensen, ook na een eerste bezoek, terugkomen. We maken de ontmoetingsplek met elkaar.  Als je iets kunt bijdragen, hoe klein ook, dan heb je al je ook een betekenisvolle rol in het geheel. Dat merken de mensen die bij ons komen. En het klinkt misschien raar, maar zoiets als gratis koffie doen we om niemand uit te sluiten. Voor mensen die in armoede leven is dat al een hele uitgave. Wij vinden dat ze dat niet tegen mag houden om deel te nemen aan onze activiteiten”.

   Altijd meedoen

  Dat gratis koffie is een trigger voor veel mensen om even binnen te stappen, merken ze ook bij Post aan Zee in Egmond. “We creëren een open plek, met veel glas, zonder entreegeld en gratis koffie. Dat maakt de drempel zo laag mogelijk om even binnen te lopen. Bij ons zijn er altijd wel mensen voor een praatje en kan je gemakkelijk aanhaken bij wat er op dat moment te doen is. We werken niet met aanmeldlijsten. Er is altijd plek voor iedereen om aan te schuiven. Onze boekettenactie was ook erg geslaagd. We gaven alle bezoekers bij vertrek twee bosjes bloemen. Eentje voor henzelf en eentje om weg te geven aan iemand die dit wel kon gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze de deur niet zo snel uitkomen. Aan het bosje bloemen zat een kaartje met uitnodiging van ons om Post aan Zee een keer te komen bezoeken. Dat werkte ook goed.” 

  Samen kan je meer

  En er blijft een groep die ook bovenstaande manieren niet of lastig te bereiken is. Je kan je als bewonersinitiatief afvragen of jullie deze mensen kunnen bereiken. Heb het hier over met elkaar, wat kunnen jullie wel en niet? Wat is jullie kracht? Er zijn vaak veel organisaties in de wijk die wel al contact met deze mensen hebben. Denk aan wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten of woningbouwcorporaties. Je kunt contact leggen met deze organisaties, zodat ze weten van jullie initiatief en dat jullie open staan voor contact en graag helpen waar dat kan. Daar zijn ze vast blij mee.
  Andersom is het ook prettig als je als initiatief zelf je zorgen over een buurtgenoot bij iemand kwijt kunt. Zoek daarom de samenwerking en investeer in het leren kennen van elkaar.

  Terug naar Startpagina Toolkit | pagina Verbinden van buren

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >