Eigen haard is goud waard

 • Samen met Social EnterpriseNL en Stichting Doen deed LSA bewoners onderzoek naar passende financiering om als bewonersbedrijf een eigen pand aan te kopen of langdurig te huren. De opbrengst van twee jaar onderzoeken, in gesprek en ontwikkelen hebben we bij elkaar gebracht in de uitgave "Eigen haard is goud waard". Ben je ook bezig met dit thema? Doe je voordeel met alle informatie en inzichten die we samen op deden.

  De zoektocht naar passende financiering voor de aankoop van vastgoed door bewonersbedrijven

  We beschrijven onze zoektocht naar een belangrijk middel voor een bloeiende sector van bewonersbedrijven: passende financiering om als bewonersbedrijf een eigen pand aan te kopen of langdurig te huren. Dat is voor deze ondernemingen, gerund door actieve bewoners vaak lastig, maar ook heel nodig. Ontmoetingsplekken zijn onmisbaar voor een leefbare wijk.
  Onze reis duurde twee jaar en geeft vooral inzichten in de succesfactoren en obstakels voor de financiering. We hopen dat anderen kunnen voortbouwen op onze inzichten en we samen, met iedereen die zich daarvoor wil inzetten, de toegankelijkheid van financiering vergroten. Daarmee is het project eerder een start- dan een eindpunt. Veel leesplezier.

  Download ‘Eigen haard is goud waard’

  Ontmoetingsplekken van waarde voor wijken

  Een leegstaande school die omgetoverd wordt tot ontmoetingsplek waar iedereen uit de buurt kan leren, ondernemen en ontmoeten. Een oude kerk
  die verandert in een multifunctioneel centrum waarmee voorzieningen in de wijk kunnen blijven. Of midden in de stad een buurtboerderij, die zich richt op ontmoeting en natuureducatie voor buurtbewoners en waar ook nog mensen in een re-integratietraject als vrijwilliger aan de slag kunnen. Misschien ken je wel zo’n plek bij jou in de buurt. Of heb je een buur die zich inzet voor de wijk?

  Eigen wereld

  Bewonersbedrijven zijn ondernemingen waar buurtbewoners zich verenigen om, vanuit de wensen en behoeften van de lokale gemeenschap, maatschappelijke problemen aan te pakken. Bewonersbedrijven richten zich bijvoorbeeld op het versterken van de sociale cohesie in de buurt, het faciliteren van ontmoetingen tussen bewoners of het verbeteren van de leefbaarheid door de aanleg van meer groen. De wereld van bewonersbedrijven is een wereld op zich. Het is een wereld waarin veel gebeurt, waar soms schuring en frustratie zit met traditionele publieke en maatschappelijke organisaties én de markt. Maar vooral een wereld waar hele mooie dingen gebeuren.
  Wij, een projectteam van LSA bewoners, Stichting DOEN, KNHM foundation en Social Enterprise NL, nodigen je uit om je onder te dompelen in deze wereld. We nemen je mee in ons project Social Finanance for community based social enterprises.

  Download ‘ Eigen haard is goud waard’

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >