Buurtenergie Toolbox

Doorgroeien

De organisatie van jullie energiecollectief wordt steeds steviger en jullie ambities groeien. Hoe claim je als bewonerscollectief zoveel mogelijk zeggenschap in de energietransitie? Wat zijn de mogelijkheden om als bewonerscollectief diensten uit te voeren die nuttig zijn voor al je buurtgenoten? Welke manieren zijn er om samen te werken met de gemeente en wat is dat eigenlijk een energiegemeenschap? Kortom, hoe kunnen jullie je verder professionaliseren, zodat je daadwerkelijk kunt bijdragen aan democratisering van de energievoorziening?

Doorgroeien als bewonerscollectief: onze tips en uitleg

Uitleg

Hoe draagt opgroeirecht bij aan de professionalisering van een bewonerscollectief?

Heb je een stevige ambitie als bewonerscollectief? Dan kun je niet vroeg genoeg met de gemeente in gesprek gaan over opgroeiruimte.

Lees meer
Essay

Het dogma aanbesteden

We hopen dat dit essay de aanzet geeft tot nieuwe gesprekken over de (on)logica van aanbesteden en nieuwe perspectieven om dat anders te doen.

Lees meer
Opinie

Lokale initiatieven passeren is het domste wat je kunt doen

Haast dreigt het democratische fundament onder de energietransitie weg te slaan. De overheid ziet door die haast de kracht van lokale initiatieven over het hoofd.

Lees meer
Praktijkvoorbeeld

Ondernemend buurtbedrijf, een klussendienst voor de buurt

Met de diversiteit aan klussen worden ook energiebesparende klussen meegepakt en is er tijd voor een kopje koffie om met bewoners te praten.

Lees meer
Uitleg

Hoe voer je als DAEB direct opdrachten van de gemeente uit?

Heb je de status van Dienst Algemeen Economisch Belang (DAEB), dan werk je voor langere tijd direct in opdracht van de overheid. Lees meer over de voor- en nadelen om een DAEB te worden.

Lees meer
Uitleg

Hoe werk je in opdracht van je gemeente volgens aanbestedingsregels?

Lees meer
Uitleg

Kun je een taak van de gemeente overnemen?

In deze reeks lichten wij toe wat de mogelijkheden zijn als je als bewonerscollectief diensten uitvoert die nuttig zijn voor alle bewoners in je gemeente. Vaak gaat dit gepaard met het organiseren van financiële steun vanuit de overheid. We laten zien wat er mogelijk is en waar je op moet letten.

Lees meer
Rapport

Zelfbeheer in de warmtetransitie: acht beleidsinstrumenten

Samen met Duurzaam Door en Energie Samen deden we een verkenning naar de manieren waarop zelfbeheer kan helpen de warmtetransitie succesvol en breed gedragen te maken.

Lees meer