• Hulpmiddel

Participatieverordeningen om op voort te bouwen

Basis participatieverordening

In 2023 hebben we met actieve bewoners en andere doorgewinterde participatie experts gewerkt aan een algemene participatieverordening op hoofdlijnen. De rode lijn: ‘niets over ons, zonder ons” en de uitgangspunten die daarbij horen. Deze verordening helpt je om een verordening die al voorligt eens tegen het licht te houden. Als je nog moet beginnen, kun je er op voortbouwen. Of als je het niet weet, gewoon eens rondsturen om een gesprek mee te starten.

Je kunt de verordening hieronder in Word downloaden. De participatiecultuur en tradities zijn overal anders, dus deze is juist bedoeld om aan te sleutelen, te knippen en plakken.

Ben van Essen, Frans Soeterbroek, Joop Hofman en Vincent Kokke hebben in bijeenkomsten in het land met meer dan 100 mensen  gesprekken gevoerd over wat er in een participatieverordening zou moeten staan. Marije van den Berg en Vincent van Stipdonk hebben al deze beelden samengebracht in deze verordening en daarbij dankbaar gebruik gemaakt van het juridisch advies van Joost Westerweel en Esmée Driessen.

Daarnaast kun je ook uit andere voorbeelden putten om erachter te komen wat juist heel goed in jullie situatie zou passen, maar ook wat absoluut niet. Hieronder een paar voorbeelden. Mocht je zelf een verordening tegenkomen waar je heel enthousiast over bent, stuur ‘m naar ons op met een paar regels wat je hier goed aan vindt. Dan kunnen we deze met aanbevelingen ook delen.

Handreiking VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft samen met Berenschot een handreiking ‘Aan de slag met participatie’ geschreven.

Ga naar de handreiking

Participatieverordening Gemeente Amsterdam

De Gemeente Amsterdam werkt nu aan een participatieverordening waar het concept van af is.

Ga naar de (concept) participatieverordening

 

Gerelateerd