Stichting R3NEW

 • “Wij dromen van een buurt of wijk waar kinderen spelen, en ouderen genieten. Een plek waar diversiteit mag bestaan, en een plek waar dit leidt tot interesse in plaats van afwijzing. Een buurt of wijk waar het kerkgebouw misschien op omvallen staat, maar alle waardevolle elementen een nieuwe plek in de ‘community’ krijgen. Wij dromen van een buurt of wijk waarin geloven en niet-geloven niet langer tot verzuiling leidt, maar waarin identiteit & inclusie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

  Wij dromen van een buurt of wijk waarin potentie centraal staat, in plaats van problemen. Een plek waar buren elkaars talenten zien, ook als je deze niet direct kunt waarnemen. Wij dromen van een buurt of wijk waar deze potentie samengebracht wordt tot prachtige initiatieven, tot kleurrijke communities. We geloven dat dáár waar communities zich ontwikkelen een sterke samenleving ontstaat waarin veel mogelijk is, en bloei onmiskenbaar het gevolg is van betekenisvolle relaties.”

  R3new heeft als doel is wijken tot bloei te brengen, door te investeren in 1) gezond leven, 2) verbonden leven en 3) bewustleven.

  Als non-profit stichting willen zij een beweging zijn van holistische wijkcommunities in Nederland. Het holistische aan de communities is dat er (als identiteitsgebonden communities) niet alleen aandacht is voor sociale cohesie, fysieke gezondheid en een groene buurt, maar ook in andere sociale lagen van de communities aandacht is voor de ‘zin van zingeving’. Zij sluiten hiermee sterk aan bij de trend (zeker na het Coronatijdperk) waarbij christenen graag pionieren met nieuwe lokale vormen waarbij geloof handen en voeten krijgt, paradigma-overstijgende verbindingen gelegd worden (bridging) en wijk tot bloei komen.

  De aanpal van R3new is gebaseerd op basis van de door hen ontwikkelde ‘zeven essenties van vitale communities’ (deze zijn ontwikkeld en onderzocht binnen de masterstudie Community Development van ondergetekende). Zij passen deze binnen R3NEW toe, maar uiteraard zijn deze essenties veel breder toepasbaar binnen de beweging van communities en bewonersinitiatieven.

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >