Stichting De Meevaart

 • In De Meevaart staan meedoen, elkaar ontmoeten, leren, jezelf verder ontwikkelen en het in de praktijk brengen van je ideeën centraal. De Meevaart is een broedplaats in Amsterdam Oost, in de Indische buurt. Een plek waar je met nieuwe gedachten kan experimenteren en je nieuwe wegen kunt vinden voor een meer harmonieuze en solidaire samenleving. Waar je mogelijkheden centraal staan en niet je belemmeringen. Waar je eigen belang en collectief belang kan samen laten gaan.

  De Meevaart is de huiskamer van de buurt. Mensen lopen er binnen voor een kop koffie, om elkaar te treffen of de krant te lezen. Om er te werken, te eten, te ontspannen en om zichzelf te kunnen zijn samen met anderen.

  Community

  Bewonersorganisaties en initiatieven kunnen in De Meevaart ruimten gebruiken voor eigen activiteiten en in en om De Meevaart heeft zich een community gevormd van waaruit nieuwe initiatieven voor activiteiten genomen worden. Bijna alle activiteiten die in de Meevaart plaatsvinden worden georganiseerd vanuit de vele bewonersorganisaties die in de wijk actief zijn. In De Meevaart bieden ze ruimte aan iedereen die zich wil ontwikkelen, gezamenlijk wil ontdekken en creëren. Bewoners en organisaties kunnen in De Meevaart zelf aan de slag of deelnemen aan een van de vele activiteiten die er worden georganiseerd. Zij faciliteren en beheren het pand. Maar ze doen nog veel meer.

  MOG

  De Meevaart Ontwikkel Groep (MOG) beheert voor bewoners belangrijk vastgoed in de Indische Buurt, faciliteert bewonersinitiatieven, biedt werkervaring en scholingsplaatsen en versterkt de buurteconomie. Blijven ontwikkelen, het experiment niet schuwen is het motto. Ook zijn we bezig met thema’s als de buurtbalie, maatschappelijk aanbesteden en de versnellingszone en Doorstroom-Home.

  Projecten

  De Meevaart organiseert mooie projecten, zoals:

  Project Leer-Werk

  De Meevaart is een plek voor opleiding en ontwikkeling, door leren en werken. Een plek waar je buiten de box kunt denken en handelen. Waar je mogelijkheden centraal staan en niet je belemmeringen. De Meevaart biedt ruimte om te leren en te ontwikkelen. Sinds 2012 bieden zij een mbo opleiding en stageplekken aan bewoners uit Amsterdam Oost die moeilijk aan betaald werk komen maar graag willen werken.

  Meedoen, Activering & Participatie

  In De Meevaart is een grote groep vrijwilligers actief. De vrijwilligers zorgen er dagelijks voor dat De Meevaart succesvol draait. Vanuit stichting Meevaart Ontwikkelgroep is het Coachingstraject Vrijwilligers gestart. In dit traject krijgen vrijwilligers die de ambitie en de potentie hebben om naar een betaalde baan door te stromen ondersteuning door professionele coaches.

  Huisvesting statushouders 

  In de Minahassastraat wonen in een pand van Ymere sinds 1 april 2017 16 jonge statushouders. Het is een initiatief van enkele bewoners uit de Indische Buurt, ondersteund door De Meevaart Ontwikkelgroep en in samenwerking met Gastvrij Oost en stichting Veranders. De bewoners zijn tussen de 20 en 27 jaar en afkomstig uit Eritrea, Iran, Syrië, Irak, Oeganda en Tibet. In afwachting van hun definitieve woning in Amsterdam beginnen deze statushouders alvast met het kennismaken en meedoen aan het buurtleven.

  Doorstroom-Home

  Doorstroom-Home is een zelfstandig project dat in samenwerking met de Alliantie opvang en ondersteuning biedt aan kwetsbare groepen die niet of nog niet in aanmerking kunnen komen voor reguliere hulp. Mensen die door bijvoorbeeld werkloosheid, scheiding en/of schulden hun woning hebben moeten opgeven, kunnen in aanmerking komen voor Doorstroom-Home. Huizen die op de nominatie staan om gerenoveerd of gesloopt te worden, worden hiervoor tijdelijk ter beschikking gesteld. Inmiddels hebben tientallen mensen van deze kleinschalige mogelijkheid gebruik gemaakt.

  Het gebouw

  De Meevaart heeft een theaterzaal, een bewegingsruimte en op de begane grond een grote keuken waar wekelijks door verschillende groepen gekookt wordt. Verder is er een aantal grotere en kleinere ruimtes waar vaste gebruikers wekelijks hun activiteiten uitvoeren maar die ook verhuurd worden voor workshops, cursussen, congressen, vergaderingen of boekpresentaties.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >