MidWest

 • Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door mensen die met hart en ziel investeren in hun directe omgeving.

  “Dit monumentale gebouw was een donker gat in de wijk. We zagen al snel dat we hier een geweldige creatieve werk- en ontmoetingsplek konden maken”

  In een voormalig schoolgebouw uit de tijd van de Amsterdamse School vind je een culturele hotspot voor theater, muziek en filmvoorstellingen, maar ook flexibel te huren studio’s en vergaderruimte. De 1e en 2e verdiepingen zijn in gebruik als werkplek voor creatieve ondernemers uit de buurt. Architecten, ontwerpers, fotografen, adviesbureautjes, vormgevers, tekstschrijvers maar ook een huiswerkinstituut, een vintage kleding webshop, een kookatelier, theatergroepen en yoga scholen hebben in MidWest hun ideale werkplek gevonden. De openbare ruimte rondom dit gebouw (2 tuinen en 2 pleinen) worden door buurtbewoners ontwikkeld tot waardevolle pleinen en tuinen. In 2015 realiseerde een groep buurtbewoners in de Zuidtuin de MidWest Stadsboomgaard. Een tuin met fruitbomen, leibomen en -struiken, waar het op de picknickbanken zalig vertoeven is. De tuinen zijn dagelijks toegankelijk voor publiek.

  Het was geen makkelijke opgave om het monumentale pand in handen te krijgen. Maar het is, met behulp van een anonieme investeerder, gelukt. Nuis een grote verbouwing gaande bij deze sociale wijkonderneming. Naar verwachting gaan in oktober 2017 de deuren weer open voor de buurt.

  “Hoe dichter we bij de opening in oktober komen hoe meer we ons realiseren dat het allemaal de moeite waard is geweest. Het gebouw van meer dan 93 jaar oud komt steeds meer te voorschijn nu we alle lagen vuil, jaren 70 plafonds en muurtjes  verwijderen. Deze oude dame hier midden in de Baarsjes heeft weer een publieke functie en staat straks weer te stralen, en daar was het ons destijds in 2012 allemaal om te doen”

  Lees een interview met initiatiefnemer Anita Groenink. Zij vertelt hoe ze het monumentale pand in handen kregen. Een verhaal op hoogte- en dieptepunten.

 • Meer van onze leden

  Stichting R3NEW

  Stichting R3NEW

  "Wij dromen van een buurt of wijk waar kinderen spelen, en ouderen genieten. Een plek waar diversiteit mag ...

  Lees meer >
  Aan den Hofpad

  Aan den Hofpad

  - NAAST elkaar VOOR elkaar MET elkaar - Aan den Hofpad is  een organisatie die paramedische zorg biedt voor ...

  Lees meer >
  Stichting Duurzaam Steenwijkerland

  Stichting Duurzaam Steenwijkerland

  Stichting Duurzaam Steenwijkerland is een bewonersorganisatie waarin vrijwilligers in diverse projecten werken aan ...

  Lees meer >