Krachtstation Kanaleneiland

 • Het Krachtstation Kanaleneiland is een en voormalig schoolgebouw. Een multifunctioneel gebouw, waarin wonen, werken, zorg, sport, leerwerk worden  gecombineerd. Het Krachtstation is het grootste niet-gesubsidieerde buurthuis van de stad. De ‘Kuil’, de voormalige aula is beschikbaar voor allerlei kleinschalige evenementen. Hiervoor wordt het zgn. ‘Robin Hood’ principe toegepast: maatschappelijke wijkinitiatieven hoeven geen huur te betalen, partijen die geld verdienen betalen commerciële huur. In de De Kuil kunnen zo’n duizend mensen samenkomen en staat volledig tot de beschikking van de wijk en haar bewoners.

  Dat is het hart van de onderneming en waar het om draait: het laten samenkomen van diverse (groepen) mensen gecombineerd met ondernemerschap in de wijk.

  Bedenker en mede-eigenaar Nathan Rozema: “Bij gebiedsontwikkeling zie je dat we veel creëren voor the have’s en niet voor de not-have’s. Wij hebben dat hier omgedraaid. Dit gebouw kiest voor wat ze noemen de ‘onderkant’ van de samenleving, wat door professionals vaak gezien wordt als een ‘lastige doelgroep’.”

  Door lage vaste lasten te creëren kunnen ondernemers uit de wijk hier hun bedrijf vestigen. Nu zijn er vier sportverenigingen actief en huisvest het Krachtstation onder andere het onderzoeksbureau van Rozema, Labyrinth, een zorg-initiatief voor dagopvang van Marokkaanse ouderen, een welzijnsorganisatie die dagbesteding voor allochtone ouderen verzorgt en de Stichting Trendy, de sfeerbeheerders en bruggenbouwers van de wijk. Ook worden zij ingehuurd om het beheer, klein onderhoud en de schoonmaak van het gebouw te regelen.

  “Ik zie het Krachtstation als instrument om tweedeling verder tegen te gaan. Zonder een cent subsidie en dus duurzaam. “

   

   

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Huis vóór de Wijk

  Stichting Huis vóór de Wijk

  Huis vóór de Wijk in de wijk Imerloo in Arnhem heeft als motto: Actief (voor) Immerloo. Zij faciliteren activiteiten ...

  Lees meer >
  Stichting Buurtgroep Schenkel

  Stichting Buurtgroep Schenkel

  • West
  • Capelle aan den IJssel

  Stichting Buurtgroep Schenkel in Cappelle aan den Ijssel organiseert samen met diverse organisaties in de wijk ...

  Lees meer >
  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Leeszaal Vreewijk in Rotterdam is een stichting met een mooi professioneel winkelpand die wekelijks van ...

  Lees meer >