Buurtbedrijf NuDe Toekomst

 • Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de wijk veel ging veranderen. Buurtbewoners stelden zichzelf de vraag: hoe kunnen we bewoners daar meer bij betrekken? Hoe kunnen we bewoners eigenaarschap geven van hun eigen leefomgeving? Zo hebben ze nu een eigen klusbedrijf, eigen groen bedrijf en hub voeding en gezondheid. De hub voeding en gezondheid voert maatschappelijke opdrachten uit op het gebied van voeding en gezondheid. Zo coordineert het buurtbedrijf een keer per week een warme schoollunch voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Daardoor kunnen kinderen verschillende groenten en smaken leren kennen en vegetarisch eten. Om de wijkbewoners nog meer te betrekken, zijn ook de ouders uitgenodigd voor een proeverij in het wijkcentrum. Daardoor leren ze elkaar kennen én weten ze wat kinderen tijdens de schoollunch krijgen voorgeschoteld.

  Moestuinbakken

  Om bewoners te verbinden en meer bewust te maken van gezonde voeding staan er sinds 1,5 jaar moestuinbakken naast een speeltuintje in de buurt. Inmiddels groeien er tomaten, sla, kruiden, bloemkool en broccoli. Bewoners mogen water geven, plukken en zelf planten.

  Klusbedrijf

  De vrijwilligers van het klusbedrijf komen ook bij buurtbewoners thuis. Dat zit zo. Als een aannemer bij woningen van de woningcorporatie groot onderhoud komt uitvoeren, krijgen bewoners 5 Nude punten. Die kunnen ze inzetten voor een nieuwe pannenset of om een middag te gaan zwemmen om de overlast even te ontwijken. Maar met de Nude punten kan ook het buurtbedrijf ingeschakeld worden. Een klusexpert komt dan met vrijwilligers bijvoorbeeld gordijnrails ophangen of een vloertje leggen. Zo leren de vrijwilligers naast nieuwe dingen, ook meer buurtbewoners kennen. Mensen vinden het ook heel leuk als vrijwilligers van het buurtbedrijf een klus komen doen. Na die eerste ontmoeting herkennen ze elkaar op straat. Dat werkt heel verbindend. Recent mocht het klusbedrijf de bewegwijzering aanelggen van een sport traject in de buurt, in samenwerking met de lokale sportdienst.

  Groen en schoonmaken

  Een andere tak van het buurtbedrijf is het groenbedrijf. Dit is nog in ontwikkeling, er zijn mooie kansen om ook deze tak op te zetten. Ook schoonmaak van openbare ruimtes wordt nu bij wijze van experiment uitgevoerd door buurtbewoners. Een aantal portieken wordt door bewoners zelf gepoetst in plaats van door een bedrijf. Dat leidt tot meer verbondenheid, sociale controle en mensen nemen eigenaarschap over leefomgeving.

  Professioneel

  Iedere klus wordt met een professional uitgevoerd. We werken hiervoor samen met sociaal ondernemers die de vaardigheid  in de vingers hebben. De sociaal ondernemer zorgt voor kwaliteit, continuïteit en begeleiding. Hij of zij wordt gekoppeld aan vrijwilligers die kunnen leren klussen, de taal onder de knie krijgen of in het werk een dagbesteding vinden.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >