’t Luukske

 • In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en tegelijkertijd de subsidie aan het gemeenschapshuis af te bouwen. Al snel werd MFC ’t Luukske opgericht door bewoners uit het dorp, een plek waarin de meeste verenigingen in het dorp hun thuis hebben. En waar het gemeenschapshuis en de gymzaal samen geëxploiteerd worden als groepsaccommodatie.

  “MFC ’t Luukske is het platform voor leefbaarheid in een klein dorp als Wellerlooi”

  Vrijwel volledig met vrijwilligers uit het dorp wordt in 2016 een nieuwe sporthal gebouwd die gebruikt wordt door de basisschool en en alle lokale sportvereniging. Door de combinatie van de mooie nieuwe gymzaal én de ruimtes in het gemeenschapshuis ontstaat een interessante groepsaccommodatie. Het MFC is gelegen aan de rand van het dorp aan het bos. In de zomervakanties en weekenden wordt het gemeenschapshuis verhuurd aan groepen die hier hun zomerkamp of trainingsweekend houden. Deze groepsverhuur is een belangrijk element in het verdienmodel van het MFC. Op deze wijze worden inkomsten gegenereerd van buiten het dorp waarmee de lokale voorzieningen in het dorp in stand gehouden kunnen worden. De ligging aan de rand van het dorp aan het bos maakt het een gewilde plek voor verenigingen uit het hele land.

  “Wij zijn lid van het LSA omdat bewoners zelf de handen uit de mouwen moeten steken en zelf het heft in handen moeten nemen om lokale voorzieningen te creëren of in stand te houden. We kunnen van elkaars kennis en ervaringen leren en hoeven zo het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden.”

 • Meer van onze leden

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  • Leeuwarden

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >