MidWest

 • Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door mensen die met hart en ziel investeren in hun directe omgeving.

  “Dit monumentale gebouw was een donker gat in de wijk. We zagen al snel dat we hier een geweldige creatieve werk- en ontmoetingsplek konden maken”

  In een voormalig schoolgebouw uit de tijd van de Amsterdamse School vind je een culturele hotspot voor theater, muziek en filmvoorstellingen, maar ook flexibel te huren studio’s en vergaderruimte. De 1e en 2e verdiepingen zijn in gebruik als werkplek voor creatieve ondernemers uit de buurt. Architecten, ontwerpers, fotografen, adviesbureautjes, vormgevers, tekstschrijvers maar ook een huiswerkinstituut, een vintage kleding webshop, een kookatelier, theatergroepen en yoga scholen hebben in MidWest hun ideale werkplek gevonden. De openbare ruimte rondom dit gebouw (2 tuinen en 2 pleinen) worden door buurtbewoners ontwikkeld tot waardevolle pleinen en tuinen. In 2015 realiseerde een groep buurtbewoners in de Zuidtuin de MidWest Stadsboomgaard. Een tuin met fruitbomen, leibomen en -struiken, waar het op de picknickbanken zalig vertoeven is. De tuinen zijn dagelijks toegankelijk voor publiek.

  Het was geen makkelijke opgave om het monumentale pand in handen te krijgen. Maar het is, met behulp van een anonieme investeerder, gelukt. Nuis een grote verbouwing gaande bij deze sociale wijkonderneming. Naar verwachting gaan in oktober 2017 de deuren weer open voor de buurt.

  “Hoe dichter we bij de opening in oktober komen hoe meer we ons realiseren dat het allemaal de moeite waard is geweest. Het gebouw van meer dan 93 jaar oud komt steeds meer te voorschijn nu we alle lagen vuil, jaren 70 plafonds en muurtjes  verwijderen. Deze oude dame hier midden in de Baarsjes heeft weer een publieke functie en staat straks weer te stralen, en daar was het ons destijds in 2012 allemaal om te doen”

  Lees een interview met initiatiefnemer Anita Groenink. Zij vertelt hoe ze het monumentale pand in handen kregen. Een verhaal op hoogte- en dieptepunten.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >