• Hulpmiddel

Kompas Right to Challenge

LSA pleit al jaren voor buurtrechten, waaronder het Right to Challenge. Dit is het recht voor bewoners om hun gemeente uit te dagen wanneer zij taken beter, efficiënter of goedkoper kunnen uitvoeren. Ruim 1 op de 5 gemeenten heeft het Right to Challenge ingevoerd en experimenteert ermee.

Nog veel te leren

Maar bewoners weten niet goed hoe ze het recht kunnen gebruiken en ook gemeenten weten niet hoe ze om moeten gaan met bewoners die dat doen. Daarom schreven wij samen met Movisie en Vilans in opdracht van het ministerie van VWS het Kompas Right to Challenge in de Wmo.

Hoe ga je aan de slag

Het kompas biedt bewoners én gemeenten een handreiking om met het Right to challenge om te gaan en geeft antwoord op vragen als hoe kun je met Right to Challenge aan de slag en waarom gebruiken bewoners dit recht? In het Kompas staan tien inspirerende praktijkvoorbeelden en interviews met buurtinitiatieven en gemeenten. De invulling van het Right to Challenge is in elke gemeente en in elke situatie anders. De voorbeelden geven je manieren waarop bewoners hun gemeenten uitdagen. Dat kan ook in gemeenten die het Right to Challenge nog niet hebben ingevoerd. Ga het gesprek aan, daag ze uit en neem regie over de taken in jouw wijk!

Gerelateerd