• Uitleg

Samenwerken om dichterbij te komen

Op dinsdag 19 maart 2024 vond de 12e editie van HIER opgewekt plaats in een uitverkochte Flint in Amersfoort. HIER opgewekt is het grootste landelijke evenement over collectief energie besparen, opwekken, en duurzame warmte. En hét ontmoetingsmoment voor iedereen die betrokken is bij lokale energie-initiatieven.

Vanuit LSA Bewoners mochten we een van de sessies organiseren. Onze sessie ging over ‘Inclusiviteit in de energietransitie: samenwerken om dichterbij te komen’. Energiearmoede laat zich niet altijd gemakkelijk zien. Om achter de juiste voordeuren te komen, loont het om samen te werken met organisaties die kennis hebben van leefsituaties in de wijk.

Samenwerking

Na een korte introductie over het thema energiearmoede, zoomden we in op ons onderzoek dat we eerder hebben gedaan over de rol van buurthuizen in de energietransitie. Daar zien we een breed scala aan oplossingen die buurthuizen bedenken om de energiearmoede aan te pakken. Een deel vanuit de noodzaak om hun bezoekers en vrijwilligers te willen helpen, een deel gedreven vanuit grotere duurzame ambities.  We zien in de buurthuizen de volgende type activiteiten ontstaan:

Wat doen buurthuizen binnen de energietransitie? (1920 x 1920 px

Tijdens de sessie gingen we verder in op deze type activiteiten. En, hadden we twee sprekende voorbeelden uit de praktijk. Het Vadercentrum uit Den Haag, waar Frits Hendrik Emmerik vol passie vertelde over hun projecten. Een mooie manier van hoe zij buurtbewoners helpen met het besparen van energie, is met isolerende gordijnen. Deze worden in het naaiatelier van het Vadercentrum gemaakt en vervolgens door het klusteam bij de mensen thuis opgehangen. Vanuit hun brede netwerk en voelsprieten in de wijk, weten zij wie deze gordijnen goed kunnen gebruiken. En kunnen ze dus makkelijk en doeltreffend hulp bieden.

Het andere voorbeeld uit de praktijk werd gegeven door Kinke Hendriksma en Ali Badai. Zij zijn actief bij de FIXbrigade Amersfoort. Dit initiatief is ontstaan door de gedrevenheid van een collectief van wijkbewoners en energieklussers in Amersfoort. Ze werken vanuit het buurthuis de Witte Vlinder en komen bij de mensen thuis om energiebesparende producten en oplossingen te bieden. Naast het helpen van mensen met de energierekening omlaag te krijgen, zijn ze ook nog een leer- werkbedrijf waarbij leerlingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid voor een baan in de technieksector en energietransitie.

Met deze mooie sprekende voorbeelden, was onze boodschap naar de zaal vooral: “Zoek de samenwerking op, al die mooie sociaal gedreven initiatieven en buurthuizen, zouden een gouden combinatie vormen met de duurzame voorvechters uit onze samenleving. Kijk naar wat er al is aan sociale structuren in de buurt of stad en ga die samenwerking aan!”

 

Gerelateerd