• Hulpmiddel

Menukaart maakt de rekensom inzichtelijk

Wat kosten gezamenlijke verduurzamingsmaatregelen eigenlijk? Hoe worden deze kosten gedekt en wat betekenen ze financieel voor de individuele bewoner?

Bewoners van de Pastoor Bosstraat en de Van Slingelandtstraat in Arnhem, ook wel ‘de Kolibries’, hebben een manier gevonden om de rekensom inzichtelijk te maken. Aan de hand van een menukaart in Excel krijgt elke bewoner direct zicht op de kosten.

Duidelijkheid voor de bewoners

De Kolibrie werken samen aan het verduurzamen van hun woningen. Tijdens het proces bleek het lastig om duidelijk te maken wat de verduurzamingsmaatregelen zouden kosten voor de individuele bewoner. Ze ontwikkelden daarom een tool die deze duidelijkheid wél verschaft.

“Omdat het gelijksoortige woningen zijn, konden we ook een indicatie van de vierkante meter te isoleren oppervlakte geven. Hierdoor hebben bewoners meer inzicht in orde van grootte van het bedrag dat ze moeten betalen. Later gaan we dit ook met de precieze bedragen doen, zodra we collectieve offertes hebben opgevraagd.”

Menukaart met maatregelen

Bewoners kunnen in de menukaart aanvinken in welke verduurzamingsmaatregelen ze interesse hebben. De kosten worden dan automatisch uitgerekend en overzichtelijk weergegeven. De bedragen zijn gemiddelden van diverse relevante websites. Hieronder een voorbeeld van hun menukaart, die je verderop ook kunt downloaden als Excel.

Hoe maak je een eigen menukaart voor verduurzamen?

De menukaart die de Kolibries in Excel hebben ontwikkeld voor de Pastoor Bosstraat bevat de volgende onderdelen:

1. Keuzemogelijkheden

Inventariseer de (type) woningen en maak een lijst met verduurzamingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld verschillende isolatiemaatregelen, ventilatie, verwarming, etc. In deze menukaart zijn er handigheidjes in Excel gebouwd, zodat de bewoner alleen hoeft aan te vinken wat hij wil en dan wordt het vanzelf uitgerekend. Let hierbij ook op dat je eventuele wensen van de bewoners meeneemt.

2. Een indicatie van oppervlakten

De meeste subsidies werken met een bedrag per m2. Indien je met vergelijkbare woningen werkt kan er een gemiddelde aan oppervlakte per maatregel ingevoerd worden, of de bewoner kan zelf de oppervlakte maten invullen.

3. Een schatting van de kosten

Dit is natuurlijk een tricky onderdeel, omdat de kosten nogal fluctueren door de tijd. Het gaat er vooral om dat bewoners een idee van grootte krijgen: gaat het me 1000 euro of 10.000 of 100.000 euro kosten? Op websites zoals die van Milieu Centraal vind je gemiddelde kosten van maatregelen die je kunt gebruiken voor de menukaart. Nadat er offertes zijn aangevraagd kun je de meer actuele bedragen invullen. De bedragen worden per m2 ingevuld en zo voor de specifieke woning berekend.

Let op: zet onderaan de menukaart een disclaimer dat de bedragen gemiddelden zijn, waar ze vandaan komen en dat er geen rechten aan ontleend kunnen worden!

4. Subsidiebedragen

Er zijn diverse subsidiebudgetten beschikbaar, zoals de landelijke ISDE subsidie en in dit geval van Arnhem een gemeentelijke (SEWA) subsidie. Deze worden berekend door een bedrag per m2 per maatregel. Doordat de m2 van de betreffende woning is ingevuld kan de subsidie voor de woning worden berekend.

Let op: vaak zijn er aanvullende voorwaarden en berekeningen van toepassing, deze kunnen zoveel mogelijk in de menukaart meegenomen kunnen worden. In het geval van het voorbeeld was er een eigen bijdrage van 2500 euro.

5. Totale kosten

Onderaan ziet de bewoner wat de totale investering is en hoeveel subsidie er beschikbaar is voor zijn woning. Ook krijgt de bewoner een gevoel van wat het hem zelf gaat kosten.

Voordelen van het werken met de menukaart

  • Een overzicht van mogelijke kosten kan een bewoner al in een vroeg stadium over de streep trekken om mee te gaan doen met een (gezamenlijke) verduurzamingsactie.
  • Indien de bewoner het niet kan betalen, kan er gezocht gaan worden naar aanvullende mogelijkheden, zoals leningen. Men weet dan ook over welke bedragen het ongeveer gaat.
  • De bewoner kan gaan ‘spelen’ met opties en mogelijke maatregelen: ‘wat als ik dit en dit doe en die niet, of een andere wel?’
menukaart maatregelen

Willen jullie ook de kosten inzichtelijk maken voor de bewoners? Een voorbeeld van de menukaart in Excel kun je hieronder downloaden en aanpassen naar jullie eigen situatie en met de lokale subsidieregelingen.

Download de menukaart in Excel