Voor een VvE is het vaak uitdagend om de verschillen in belangen en financiele daadkracht van haar leden zo met elkaar te verbinden, dat er een meerderheid ontstaat voor de uitvoering van maatregelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van regelingen én helpdesks speciaal voor VvE’s.
Hieronder een stappenplan om jullie op weg te helpen naar passende subsidiepotjes.
Elke gemeente heeft een duurzaamheidsloket voor vragen rondom verduurzamen. Soms is er een speciaal loket voor VvE’s zoals VVE010 in Rotterdam, die zelfs lokale subsidie- of financieringsregelingen voor de gemeente uitvoeren. Sommige gemeenten bieden ook speciale ondersteuning voor VvE’s zoals een gratis energie-maatwerkadvies. Het gemeentelijke duurzaamheidsloket weet in ieder geval welke regelingen er in jouw gemeente beschikbaar zijn. Heeft jouw gemeente geen speciale VvE helpdesk? Veel informatie vind je op de kennisbank van VvE Belang. Let op: verdere begeleiding zijn betaalde diensten.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een aantal subsidies die speciaal op VvE’s zijn toegespitst. Als eerste de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Hier kunnen VvE’s subsidie aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen maar bijvoorbeeld ook voor een energiemaatwerkadvies of voor advies en het laten aanleggen van een basislaadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Met de rekentool kun je van te voren zien hoeveel subsidie je kunt ontvangen.
Een energiemaatwerkadvies is trouwens ook vaak weer een van de voorwaarden voor het aanvragen van een lening. Dus handig om die in je plannen alvast mee te nemen. Wil een VvE een kleine windturbine plaatsen? Dan valt dit onder de Investeringssubsidie duurzame energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE).
Veel gemeenten bieden op dit moment regelingen aan in het kader van het Nederlandse Isolatie Programma (NIP). Deze gelden zijn gelabeld voor woningen die aan specifieke voorwaarden voldoen en de voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. In alle gemeenten geldt dat de WOZ waarde onder het gemeentelijke gemiddelde moet liggen, de woning een energielabel D, E, F of G heeft of twee bouwdelen niet of slecht geïsoleerd zijn. Soms koppelen de gemeenten de regeling aan een bepaalde wijk die bijzonder aandacht nodig heeft. Welke voorwaarden in jouw gemeente gelden kun je navragen bij jouw duurzaamheidsloket.
Gemeentelijke en rijkssubsidies kun je meestal stapelen. Let er goed op welke subsidie je eventueel vóór uitvoering moet aanvragen en wat achteraf kan. De SVVE vraag je bijvoorbeeld achteraf aan. Je kunt ook binnen 24 maanden nog een tweede of verdere maatregel uitvoeren en meennemen in de subsidie. Zorg er wel voor dat de uitvoering heel goed gedocumenteerd en gefotografeerd is. Je moet kunnen aantonen dat de maatregel zoals aangeboden bij het juiste adres gedaan is!
Kijk creatief naar alle regelingen die een gemeente aanbied. In Den Haag is een regeling beschikbaar voor projecten die het CO2 uitstoot in de wijk verlagen. Kom je met je VvE maar op een maatregel binnen de SVVE subsidie die onder het gemeenschappelijk eigendom van de VvE valt, maar zou je bijvoorbeeld graag ook de gevels aan de binnenzijde willen isoleren? Indien de VvE akkoord is en je aan de oppervlakte en isolatiewaarde criteria voldoet, dan kun je een dergelijke maatregel toch binnen de SVVE subsidie laten vallen. De SVVE helpdesk kan je hiermee verder helpen.