• Praktijkvoorbeeld

Bewonersgroep het Oude Westen zet duurzaamheid centraal in nieuwe ontmoetingsplek

In de Rotterdamse wijk Het Oude Westen hebben bewoners sinds kort een centraal punt in de wijk om samen te werken aan een duurzamere wijk: Werkplaats Duurzaam. De werkplaats Duurzaam is opgericht door de bewonersgroep Aktiegroep Het Oude Westen.

Kansen vergroten

De Aktiegroep zag kansen in de wijk om veel meer kennis te delen en duurzame initiatieven te vergroten. Daarom werkten ze toe naar het oprichten van een ontmoetingsplek om dat te stimuleren. Bij werkplaats Duurzaam komen bewoners samen en zetten ze zich samen in voor een duurzamere wijk. In 2022 is Werkplaats Duurzaam officieel geopend door wethouder duurzaamheid Arno Bonte.

Ontmoeten en kennis delen

Op de begane grond in het gebouw van de Aktiegroep is een speciale plek ingericht die buurtbewoners kunnen gebruiken om samen te komen, ervaringen te delen en nieuwe initiatieven op te zetten. De Aktiegroep gaat er spreekuren, lezingen en workshops organiseren en experts en interessante praktijkvoorbeelden uitnodigen.

Netwerk versterken

Met behulp van deze plek bouwt de Aktiegroep verder aan een netwerk van bewoners en experts die zich inzetten voor verduurzaming van onderop. In het Oude Westen zetten vele bewoners zich individueel of in groepsverband in voor een duurzame wijk. Ze maken samen plannen voor vergroening van de wijk. Ook kijken ze hoe je materialen kunt hergebruiken. Samen met de wijkbewoners maken ze werk van collectieve zonnepanelen en verlagen van het energieverbruik bij mensen thuis.

Meer energiehubs in de buurten!

We hebben dit soort plekken van ontmoeting nodig in de warmtetransitie. Ben jij hier ook mee bezig? Of weet je niet welke stappen je zou moeten zetten? LSA is hiervoor. We denken graag mee, delen onze kennis en verzorgen bijvoorbeeld trainingen. De Aktiegroep was ook al lang bezig met het opzetten van deze werkplaats. In 2019 volgenden zij de LSA training voor ondernemende bewoners Pitchen voor Impact, daarna bouwden ze verder aan hun businessmodel. En nu is de plek er!

Aktiegroep Het Oude Westen

Het begon ruim 50 jaar geleden met het tegenhouden van grootschalige plannen voor sloop van de stadswijk het Oude Westen in Rotterdam. Sinds die tijd werken vele buurtbewoners vanuit de Aktiegroep op allerlei manieren aan verbetering van hun wijk. Op hun website lees je meer over hun ambities.

Meer weten? Ga naar aktiegroepoudewesten.nl

Gerelateerd