Houd de buurt betrokken bij je energieproject: drie tips

 • Op steeds meer plekken in het land wordt er gewerkt aan verduurzaming van de wijken. Vaak nemen enkele buurtbewoners hiervoor het initiatief. Deze mensen zijn goud waard. Ze hebben de buurt alleen wel nodig om succesvol te zijn. In dit artikel drie tips uit de praktijk die laten zien hoe je dit goed aan kunt pakken. Ook als zo’n proces lang duurt.

  1. Maak een routekaart

  Stippel de route uit. Laat zien hoe het proces kan verlopen. Dat geeft houvast om samenwerking te starten én vol te houden. Bijkomend voordeel is dat een goede routekaart zorgt voor betere afstemming tussen alle partijen.

  2. Op eigen manier betrokken

  Het is belangrijk om met alle betrokken partijen afspraken te maken over ieders rol en de taken die daarbij horen. Een aantal mensen zullen op regelmatige basis moeten samenkomen in een werkgroep of kernteam. Zij zorgen ervoor dat alle partijen goed blijven samenwerken. Maar niet iedereen in de buurt hoeft en wil in het kernteam. Sommigen vinden het veel leuker om inhoudelijk mee te denken of juist om de buurt te bevragen of flyers rond te brengen. Je hebt ook mensen die het project wel steunen, maar geen tijd hebben om grote taken op te pakken. Houd oog voor al die soorten betrokken bewoners bij het proces en de manier van communicatie die nodig is.

  3. Doe de rups

  Een proces met veel draagvlak maakt vaak een beweging als een rups. Van klein( kernteam ) naar groot (met iets de buurt in) naar klein (kernteam gebuikt input uit de buurt) naar groot (met iets de buurt in), enzovoort. Als je zorgt voor die beweging zorg je voor betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen, omdat er voldoende mogelijkheid is om mee te doen. Het helpt als elke processtap wordt afgesloten met een resultaat of afspraak. Dan verdeel je het proces in kleine tussen doelen. Dat houd mensen langer gemotiveerd.

  UIT DE PRAKTIJK

  In Overvecht hebben de bewoners die werken aan hun buurtmanifest al lang van te voren de datum voor het buurtfeest bekend gemaakt. En de routekaart met data en mijlpalen hebben ze met de buurt gedeeld via een huis-aan-huis verspreide flyer. In de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier wordt er op zeer verschillende manieren contact en betrokkenheid met bewoners gezocht. Er zijn mensen die flyeren en in gesprek gaan, mensen die nadenken over besparen en mensen die met hun huis mee doen aan een pilot project. Allemaal anders én allemaal waardevol.

  Wil je meer weten?

  Neem gerust contact op met Annerike Hekman: annerike@lsabewoners.nl Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief over duurzaamheid! Dan blijf je op de hoogte van interessante kennis, leerzame trainingen of doe je inspiratie op door de activiteiten van andere actieve bewoners.

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >