Bewonersgroep het Oude Westen zet duurzaamheid centraal in nieuwe ontmoetingsplek

 • In de Rotterdamse wijk Het Oude Westen hebben bewoners sinds kort een centraal punt in de wijk om samen te werken aan een duurzamere wijk; Werkplaats Duurzaam. De werkplaats Duurzaam is opgericht door de bewonersgroep Aktiegroep Het Oude Westen.

  Kansen vergroten
  De Aktiegroep zag kansen in de wijk om veel meer kennis te delen en duurzame initiatieven te vergroten. Daarom werkten ze toe naar het oprichten van een ontmoetingsplek om dat te stimuleren. Bij werkplaats Duurzaam komen bewoners samen en zetten ze zich samen in voor een duurzamere wijk. Op 18 februari is Werkplaats Duurzaam officieel geopend door wethouder duurzaamheid Arno Bonte.

  Ontmoeten en kennis delen
  Op de begane grond in het gebouw van de Aktiegroep is een speciale plek ingericht die buurtbewoners kunnen gebruiken om samen te komen, ervaringen te delen en nieuwe initiatieven op te zetten. De Aktiegroep gaat er spreekuren, lezingen en workshops organiseren en experts en interessante praktijkvoorbeelden uitnodigen.

  Netwerk versterken
  Met behulp van deze plek bouwt de Aktiegroep verder aan een netwerk van bewoners en experts die zich inzetten voor verduurzaming van onderop. In het Oude Westen zetten vele bewoners zich individueel of in groepsverband in voor een duurzame wijk. Ze maken samen plannen voor vergroening van de wijk. Ook kijken ze hoe je materialen kunt hergebruiken. Samen met de wijkbewoners maken ze werk van collectieve zonnepanelen en verlagen van het energieverbruik bij mensen thuis.

  Meer energiehubs in de buurten!
  We hebben dit soort plekken van ontmoeting nodig in de warmtetransitie. Ben jij hier ook mee bezig? Of weet je niet welke stappen je zou moeten zetten? LSA is hiervoor. We denken graag mee, delen onze kennis en verzorgen bijvoorbeeld trainingen. De Aktiegroep was ook al lang bezig met het opzetten van deze werkplaats. In 2019 volgenden zij de LSA training voor ondernemende bewoners Pitchen voor Impact, daarna bouwden ze verder aan hun businessmodel, en nu is de plek er! (met nog steeds wel financiële uitdagingen). De Aktiegroep Het Oude Westen is een bewonersinitiatief dat al 50 jaar bestaat en nog zich nog steeds inzet voor de wijk. Lees hier meer over hun ambities.

  Wil je meer weten?
  Neem gerust contact op met Annerike Hekman: annerike@lsabewoners.nl Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief over duurzaamheid! Dan blijf je op de hoogte van interessante kennis, leerzame trainingen of doe je inspiratie op door de activiteiten van andere actieve bewoners.

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >