Spoorboekje Right to Challenge in de Openbare Ruimte

 • Het ontwerp voor de inrichting van je straat samen met je buren maken? Dat kan! Bewoners van de Schepenstraat in Rotterdam wilden voorkomen dat bomen gekapt werden, maar ook dat het groener werd, er meer ruimte om te ontmoeten zou zijn, het veiliger werd en er minder wateroverlast zou zijn. Met een Right to Challenge maakten zij onder andere zelf een nieuw ontwerp voor de straat. Zij delen de geleerde lessen in een ‘Spoorboekje Right to Challenge in de Openbare Ruimte’.

  Bij de inrichting van een straat wordt het snel heel technisch, toch hebben bewoners van de Schepenstraat het hele ontwerp – en participatieproces voor de herinrichting overgenomen. In de Schepenstraat misschien aangemoedigd door specialistische kennis die aanwezig is in de straat, maar volgens hen is dat niet noodzakelijk. Die kennis kun je ook ergens anders vandaan halen. De betrokkenheid en het eigenaarschap van de straat is de drijvende kracht. Om anderen die zoiets ook willen doen op weg te helpen, hebben de bewoners uit de Schepenstraat in opdracht van de Gemeente Rotterdam een Spoorboekje Right to Challenge in de Openbare Ruimte opgesteld.

  Spoorboekje

  Wat houdt zo’n challenge in? Waar dien je als bewoners rekening mee te houden? Dat staat allemaal in het  een stappenplan voor een succesvolle challenge met de ervaringen en tips van de bewoners en betrokken ambtenaren. Zij hebben dit boekje samengesteld voor  bewoners en gemeentes die met Right to Challenge aan de slag willen gaan in de openbare ruimte.

  Download hier het Spoortboekje Right to Challenge in de Openbare Ruimte

  Wil je na het lezen van het Spoorboekje nog meer weten, neem dan contact op met een van de initiatiefnemers:  Sander Hazevoet  (sander@vitibuck.nl of 010-2136664)

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >