Kompas right to challenge

 • LSA pleit al jaren voor buurtrechten, waaronder het Right to Challenge. Dit is het recht voor bewoners om hun gemeente uit te dagen wanneer zij taken beter, efficiënter of goedkoper kunnen uitvoeren. Ruim 1 op de 5 gemeenten heeft het Right to Challenge ingevoerd en experimenteert ermee. Maar bewoners weten niet goed hoe ze het recht kunnen gebruiken en ook gemeenten weten niet hoe ze om moeten gaan met bewoners die dat doen. Daarom schreven wij samen met Movisie en Vilans in opdracht van het ministerie van VWS het Kompas Right to Challenge in de Wmo.

   

  Het kompas biedt bewoners én gemeenten een handreiking om met het Right to challenge om te gaan en geeft antwoord op vragen als hoe kun je met Right to Challenge aan de slag en waarom gebruiken bewoners dit recht? In het Kompas staan tien inspirerende praktijkvoorbeelden en interviews met buurtinitiatieven en gemeenten. De invulling van het Right to Challenge is in elke gemeente en in elke situatie anders. De voorbeelden geven je manieren waarop bewoners hun gemeenten uitdagen. Dat kan ook in gemeenten die het Right to Challenge nog niet hebben ingevoerd. Ga het gesprek aan, daag ze uit en neem regie over de taken in jouw wijk!

  In de praktijk

  Het kompas beschrijft het Right to Challenge op het gebied van zorg en ondersteuning, waar Tweede Kamerlid Linda Voortman de meeste praktische toepasbaarheid zag. (Lees hier het volledige interview met Linda Voortman) Samen met Otwin van Dijk diende zij de motie Right to Challenge in de Wmo in. Maar het Right to Challenge is veel breder toepasbaar, denk bijvoorbeeld aan vastgoed. Een gemeente heeft vaak panden in eigendom die leeg staan en een mooie ontmoetingsplek voor de wijk kunnen worden. Ook dan kun je de gemeente uitdagen om het pand over te nemen. Er zijn verschillende voorbeelden van bewonersgroepen die het Right to Challenge inzetten, onder meer te lezen op onze website.

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf Diagonaal

  Buurtbedrijf Diagonaal

  • Arnhem

  Buurtbedrijf Diagonaal in Arnhem heeft 4 producten: meerdere hectaren park, sport, zorg en het leerwerkbedrijf. ...

  Lees meer >