• Handvat

ABCD is het tempo van de groep volgen

Jij wil doorpakken in jouw groep, maar je buurtgenoten bewegen niet mee. Je voelt dat het allemaal net te langzaam gaat. Dan is er weer iemand ziek, een ander heeft ineens geen tijd of zin meer, er verhuist iemand, ineens vinden ze weer andere dingen belangrijker… Zo kom je nooit verder!

Maar… ABCD gaat niet over een snelle oplossing voor een probleem. Over jouw idee of plan er snel even doorheen drukken. Het gaat om het bij elkaar brengen van mensen en het werken aan en benutten van groepskracht. Dus wees dienstbaar aan het proces van jouw groep, niet aan het zo snel mogelijk organiseren van een bepaalde activiteit.

  • Gebruik onvoorziene gebeurtenissen die maken dat mensen tijdelijk minder of niet mee kunnen doen om de onderlinge relaties in de groep steviger te maken.

    Bijvoorbeeld met een kaartje, een kleine attentie of door contact te houden.

  • – Zorg dat je echt door kunt pakken en mensen niet afhaken, omdat ze het gevoel hebben dat ze alsmaar moeten wachten of eindeloos moeten overleggen.

    Heb het hier als groep over.

  • Wees bruggenbouwer tussen mensen die door willen stomen en mensen die nog niet zover zijn.

    Breng ze met elkaar in gesprek of begeleid dat gesprek.

  • Soms moet iemand buffer zijn naar instanties, die snel iets willen doorduwen.

    Dat is namelijk schadelijk is voor je groep, gemeenschap of eigen plan en gaat ten koste van eigenaarschap het enthousiasme.

  • Voorkom dat mensen teveel een voorhoede vormen en het vóór in plaats van mét buurtgenoten doen.

    Of buurtgenoten als vrijwilligers gaan zien die een klus moeten uitvoeren in plaats van als mensen met hun eigen tempo en ideeën.

Uit de praktijk: razendsnel van een idee naar een feest

Een vrouw maakte kennis met een groep buurtgenoten. Ze had een idee voor een feest. De aanwezige bewoners namen haar direct op in hun groep. Tijdens het eerste contact ging het al stromen. ‘Kan iemand een flyer maken?’ Ja hoor. ‘Kan die flyer worden rondgebracht?’ Drie bewoners staken hun hand op. Ze kenden in hun buurt de community builder en vroegen hem of hij snel een emailadres kon aanmaken voor aanmeldingen. Dat deed hij dezelfde dag nog. Voor hem is het typisch ABCD, om het tempo van de groep te volgen. “Je neemt niks over als het in jouw ogen niet snel genoeg gaat, en je schakelt mee als iets zich ineens aandient.”

“In de buurt waar ik werk is een enorm actieve bewoner. Als hij in zijn buurt iets organiseert, doet iedereen mee. Hij heeft in zijn buurt de energietransitie bijvoorbeeld een boost gegeven. Pas toen hij langs de deuren ging om mensen uit te leggen hoe zinvol zonnepanelen zijn, gingen mensen overstag.  Dus toen hij aangaf dat hij even geen energie en ruimte had voor de jaarlijkse opruimdag in juni, hebben we deze dag, in overleg met hem, naar september verplaatst!”

-community builder-

ABCD?

ABCD is dienstbaar zijn, elkaar aanvullen. Aanjagen past daar niet bij; dat wordt al snel opjagen en wegjagen. De metafoor dat gras niet sneller gaat groeien als je eraan trekt, is treffend. Druk je jouw zin door, haken anderen in de groep af. Dus volg het tempo van de groep. Dat betekent niet dat je ‘op je handen hoeft te zitten’ of moet afwachten. ABCD is een actief proces. Je kunt altijd mensen bij elkaar brengen en contact maken met andere groepen. Ontdekken welke krachten en kwaliteiten in je buurt versterkt kunnen worden en nadenken over wie er nog in je groep ontbreken.