Het kleine waarderen gaat over kleine druppels die uiteindelijk de positieve golf in je straat, buurt of dorp maken. Die kleine druppels zijn kleine ontmoetingen, gebeurtenissen, activiteiten en initiatieven die leiden tot vele, vaak onzichtbare, verbindingen. Iedere verbinding is er een, alles doet ertoe.
Zo ontstaat een krachtig sociaal weefsel, als vruchtbare bodem waarop weer nieuwe activiteiten, initiatieven en ideeën kunnen ontstaan. Zonder de druppels, geen golf. De kunst is om alle stappen die je samen zet, hoe klein ook, te zien en positief te waarderen.
Je luistert hem hier
Je ziet wat er allemaal is gebeurd en veranderd en maakt de grote impact van ogenschijnlijk kleine ontmoetingen en gebeurtenissen inzichtelijk. Lees meer in editie 5 van De Collectie Kerkelanden.
Een community builder heeft contact met twee vrouwen waarvan ze weet dat ze in dezelfde flat wonen. Als een derde vrouw zich bij haar meldt omdat ze wat wil betekenen in het flatleven, koppelt ze deze vrouw aan dit duo. Er sluit nog een vierde bewoner aan. Samen beginnen ze met een maandelijkse koffieochtend. Een jaar later zijn er tientallen flatbewoners aangehaakt. Niet alleen bij de koffieochtend, maar ook bij alle andere activiteiten die eruit zijn voortgekomen, zoals een poffertjesmiddag, kerstviering, nieuwjaarsborrel. Daarnaast zijn er initiatieven op gang gekomen in het zorgen voor elkaar, het vergroenen van de leefomgeving en de energietransitie. Alles is terug te voeren op een paar ontmoetingen en het initiatief tot een koffieochtend.
“Vorige week ontmoette ik een mevrouw die was geopereerd en haar hond niet meer kon uitlaten. Ze had mensen om zich heen verzameld, maar niet genoeg. Ik kende twee jonge kinderen in onze straat, die zelf geen hond mogen, en dus dolgraag haar hond zouden uitlaten. Ze hebben nu ook ervaren wat hun inzet betekent voor een ander. Door mensen met elkaar te verbinden, kunnen ze wat voor elkaar betekenen. Dat vind ik belangrijk!”
-bewoner-
Het kleine waarderen heeft te maken met een Cruyffiaanse wijsheid: je ziet het pas als je het doorhebt. Dat ‘doorhebben’ is dat niets groeit zonder een vruchtbare voedingsbodem. Zie deze vruchtbare voedingsbodem, het netwerk van verbindingen tussen mensen, als een worstelstelsel. Ieder lijntje draagt bij aan de stevigheid ervan. In een netwerk met vier bewoners kun je zes verbindingen maken, tussen 10 bewoners zijn dat al 45 verbindingen.
ABCD-onderzoeker Kees Fortuin legt dit zo uit: “Groei betekent dat bewoners die in de buurt aansluiten, ook zelf weer hun eigen netwerk meenemen. En ze gaan ook zelfstandig nieuwe initiatieven ontplooien. De aangroei zorgt op zichzelf dus steeds weer voor nieuwe aangroei. Een soort rente op rente.” Het is ‘van het een, komt het ander’. En dat begint klein.