• Boek

Altijd nieuw gedoe

Het boek  “Altijd nieuw gedoe!” is een nieuwe Nederlandstalige handleiding voor werken volgens de methode Asset Based Community Building (ABCD). Als je ABCD eenmaal hebt omarmd, weet je dat er maar één manier is om buurten van onderop en van binnenuit op te bouwen. Dit handboek helpt je (verder) op weg met ABCD!

Geen project of methodiek

ABCD is geen project. Geen bedachte methodiek, maar het resultaat van een langdurige studie en een almaar groeiende stroom verhalen. Dit boek is gemaakt omdat we de lol die wij aan ABCD beleven, willen doorgeven. Het heet Altijd Nieuw Gedoe! Niet vreemd, want werken aan de buurt is per definitie gedoe. Lukt het je als groep om dat te omarmen en overstijgen dan groei je samen verder, ga je samen collectieve kracht ervaren en ontstaat nieuwe democratische kracht.

De inhoud

In het boek lees je meer over:

  • De geschiedenis van Asset Based Community Development
  • Krachtenveldanalyse, ongemak, werken aan inclusiviteit
  • Welke rollen zijn er? Van community builder, verbinder, informele leider, ideeëndrager, gever tot meedoener
  • Het ambacht van de community builder
  • Grote ABCD-vragen zoals “Hoe geef je community building vorm in en met de institutionele omgeving?”
  • Inspiratie voor gemeente, welzijn, woningcorporatie en fondsen.
  • Gesprekken met buurtmakers over de ABCD-praktijk

Voor wie

Het boek is geschreven met bewoners als buurtmakers in het hoofd. Maar dit ABCD-handboek is ook interessant voor andere mensen met een hart voor buurten bouwen van onderop. Als je vanuit je beroep bent betrokken bij de buurt en je graag wil werken op basis van Asset Based Community Development, is dit boek een goede (door)start.

De makers

‘’Altijd nieuw gedoe’’ is een boek met bijdragen van onder andere Joop Hofman, Birgit Oelkers en Cormac Russell en heel veel actieve ABCD’ers. zoals Kees Fortuin, Milja Kruijt en Philip Booth. Het boek is gemaakt naar een idee van LSA bewoners en kwam tot stand onder eindredactie van Eelco Visser. Het grafisch ontwerp en illustraties zijn van Coert de Boe, de cover & collages zijn van de hand van Superpulp en William van Giessen

Meer weten

Thijs van Mierlo en Kristel Jeuring vertellen je in deze podcast (van een kwartiertje) waarom het boek er moest komen,  waarom iedereen het moet lezen en over het plezier dat je aan ABCD kunt beleven.

boek altijd nieuw gedoe

Boek bestellen?

Bestel het boek vandaag en je hebt het binnen twee werkdagen in huis. Het kost €19,95. Liever in de buurt ophalen? Bel of mail je lokale boekhandel en bestel Altijd Nieuw Gedoe! met ISBN-nummer 9789090345161. De auteur van het boek is Eelco Visser

Bestel het boek

Gerelateerd