• Boek

ABCD voor gemeenten

Hoe zouden gemeenten bijdragen aan veerkrachtige gemeenschappen in de buurten en wijken van Nederland. Daar hebben we een verkenning over geschreven. Naast handige informatie bevat het boekje ook inspirerende praktijkvoorbeelden en tips om aan de slag te gaan.

Wat kunnen gemeenten doen?

Deze verkenning is een startpunt om te zoeken naar de mogelijkheden voor gemeenten om de rijkdom van gemeenschappen te koesteren en bij te dragen aan hun ontwikkeling. Het nodigt uit tot een goed gesprek tussen ambtenaren, raadsleden, samenwerkingspartners, bestuurders en bewoners over hoe dat zou kunnen. Gebruik de inzichten uit dit essay als onderbouwing voor beleid en programma’s die investeren in de gemeenschap vanuit het vertrouwen dat dit iets oplevert.

De schrijvers

Twee praktijkgerichte onderzoekers, Astrid Huygen en Kees Fortuin doken in de beschikbare literatuur over gemeenschappen en Asset Based Community Development (ABCD). Zij maakten een verkenning naar wat er bekend is over de opbrengsten van investeren in gemeenschappen, maar ook wat dit betekent voor het werk van gemeenten. Hoe past dit (of misschien ook niet) binnen gemeentelijke processen? En als de gemeenschap van de gemeenschap is, wat heeft de gemeente daar dan te zoeken?

Doe je mee?

Zoals past in de werktraditie van ABCD, werken we er altijd aan om de kring groter te maken. Zo is deze verkenning tot stand gekomen met kritische en constructieve bijdragen van een groeiende groep van community builders en gebiedsgerichte ambtenaren. Wat ons betreft vormt deze verkenning niet alleen een uitnodiging om in je eigen gemeente het goede gesprek aan te gaan. Maar ook een uitnodiging om met ons, de alsmaar groter worden kring van de Buurtmakers Academie, verder te denken en te doen. Gebruik bijvoorbeeld de verschillende plaatjes die we hebben gemaakt om het gesprek met anderen te voeren. En laat hieronder je gegevens achter als je ook op de hoogte gehouden wilt worden.

Download de publicatie

Mensen leven in gemeenschappen. Gemeenschapsleven verhoogt je levenskansen, je veiligheidsgevoel, de kansen voor de jeugd om goed op te groeien, economische mogelijkheden, de zorg van mensen voor elkaar. In deze publicatie laten we zien hoe je gemeenschappen versterkt, wat daar voor nodig is en hoe dat in de praktijk gebeurt.

Download de publicatie

Gerelateerd