Buurtmakers Academie

 • ‘Focus on what’s strong, not what’s wrong’, dat zou heel goed het motto van de Buurtmakers Academie kunnen zijn. Een fundamenteel andere kijk op wijkontwikkeling; we bouwen verder op dat wat er wel is. De talenten en ervaringen van mensen. De kwaliteiten in de openbare ruimte. De tradities die ontstaan en behouden blijven. De onderlinge verbanden tussen buren, groepen en verenigingen. Deze en meer principes van Asset Based Community Development vormen de leidraad voor het buurtmaken.

  De buurtmakers academie is geen gebouw, maar een netwerk van gedreven bewoners en professionals die hun kennis en ervaring in willen zetten en uit willen breiden. Dit netwerk is de drijvende kracht achter de academie. Iedereen die in de praktijk werkt aan community building, onderzoek doet, trainingen geeft, trainingen volgt is uitgenodigd om actief onderdeel uit te maken van het netwerk. De academie doet onderzoek naar en schrijft over buurtmaken, organiseert (online) bijeenkomsten en ontwikkelt en geeft trainingen. 

  Onderzoek en Publicaties

  Het eerste onderzoek van de Buurtmakers Academie gaat over de effectiviteit van community building in de ontwikkeling van weerbare wijken. We gaan specifiek op zoek naar hoe we met deze kennis community building als strategie een plek kunnen geven en borgen binnen een gemeente. Je kunt de publicatie hier lezen. Heb je zelf mooie voorbeelden van hoe gemeenten community building borgen binnen onze organisatie, of juist kritische vragen, neem dan zeker even contact op!

  In de tussentijd hebben we ook gewerkt aan een nieuw boek over Asset Based Community Development: Altijd nieuw gedoe! Buurtmakers vanuit Asset Based Community Development op weg naar nieuwe democratie. Lees hier een stuk uit het boek en/of bestel het boek. 

  Training en bijeenkomsten

  De eerste trainingen van de Buurtmakers Academie zijn ontwikkeld. Heb je interesse om één van deze trainingen in te kopen, deel te nemen wanneer we deze aanbieden, of een idee voor een training of bijeenkomst?  Stuur ons dan een mailtje.

  Sluit je aan bij de Buurtmakers Academie

  Zoals gezegd, de Academie is geen instituut, maar een netwerk van gedreven mensen. Ben jij ook één van deze mensen? Sluit je dan aan. We houden je natuurlijk in ieder geval op de hoogte van de laatste onderzoeken, trainingen en mooie verhalen. Maar waar we echt naar op zoek zijn is het onderlinge contact. Door (online) bijeenkomsten en mooie koppelingen tussen bewoners en professionals met verschillende ervaringen en ideeën waarmee je je eigen ontwikkeling en die van een ander verder brengt. Laat hier onder je gegevens achter om je aan te sluiten.