• Symposium

WIE VOLGT? Symposium ‘the next generation’

  • 23 november
  • Nieuwegein

Ben jij klaar om de volgende generatie actieve bewoners aan je te binden?

Wanneer je al langer actief bent in je buurt of dorp is het geen nieuws voor je: betrokkenheid bij je omgeving is goed voor je eigen welzijn en voor dat van anderen. Samen aan de slag gaan en elkaar ontmoeten, dat verbindt en is zingevend. Ben je eenmaal actief in de buurt, dan help je meteen graag mee om je lokale ontmoetingsplek gezond te houden voor de toekomst.

Maar hoe betrek je als bewonersorganisatie de nieuwe generatie actieve bewoners? In een tijd van groeiend individualisme zien we bij deze generatie minder betrokkenheid bij de buurt. Dat terwijl de behoefte aan verbinding en zingeving bij deze groep niet minder is. Wat is er nodig om ook voor hen een uitnodigende en betekenisvolle plek te creëren? En hoe zorg je voor duurzame betrokkenheid?

Dorpshuis Fort Vreeswijk en LSA bewoners nodigen je uit voor een inspirerende bijeenkomst. Op zaterdag 23 november van 10.00 tot 15.30 uur verkennen we samen hoe we de nieuwe generatie kunnen binden en motiveren. Dit is essentieel voor de continuïteit, vernieuwing van activiteiten en voor een fijne woonomgeving voor iedereen.

Ga aan de slag!

Tijdens het symposium bieden we praktische handvatten en verfrissende inzichten rond verschillende thema’s. Tijdens de workshops staat leren van elkaar centraal en ga je aan de slag met de expertise van de workshopleiders.

Ferdose

Marketing en Communicatie
Hoe kan je communicatie en marketing inzetten om een jongere doelgroep aan te trekken?

Ferdose al Nakash is expert in digitale communicatie en inwoner van Nieuwegein. Zij ziet en begrijpt de uitdaging voor o.a. Fort Vreeswijk om een jonger publiek te bereiken. Met haar kennis van waar jongeren zich online (en offline) bevinden en hoe ze te bereiken, kan ze bewonerscollectieven helpen hun organisatie te verjongen en ondersteunt hen bij het kiezen van de juiste communicatie- en marketingtools.

In deze workshop vertelt Ferdose over de technische aspecten van communicatie en marketing, waarbij je leert welke tools er zijn en hoe je ze effectief kunt inzetten voor jouw organisatie. We onderzoeken wat al werkt, welke nieuwe opties je kunt toevoegen, en verkennen alternatieve communicatievormen. Daarnaast wordt er gekeken naar de kansen in jouw omgeving om een jonger publiek aan te trekken.

Maries

Good practices
Hoe activeer je jongeren om mee te doen bij jouw organisatie?

Maries van der Hek is organisatiemanager, adviseur en trainer bij Stichting TijdVoorActie, waarbij hij organisaties inspireert, activeert en ondersteunt bij de duurzame betrokkenheid en vrijwillige inzet van jongeren. Met meer dan 15 jaar ervaring binnen de non-profitsector met groeifasen van organisaties, leiding geven, teamontwikkeling, creatief werken, trainen, inspireren en coachen van professionals, deelt hij graag zijn kennis en ervaring met ambitieuze bewonersorganisaties.

In deze workshop leer je hoe je de aandacht van jongeren kunt trekken te midden van de vele prikkels die ze dagelijks ontvangen. We helpen je om de unieke boodschap van jouw organisatie zo te formuleren dat deze resoneert met hun interesses, waarden en verlangens. Je leert over de drijfveren van jongeren, waar je ze kan vinden en hoe je je zichtbaarheid kan vergroten. Aan het einde van de workshop weet je hoe je effectief jongeren kan benaderen en binden op een manier die past bij jouw organisatie.

Daniel Grmazion

Cultuursensitief werken
Hoe wordt jouw ontmoetingsplek aantrekkelijker voor nieuwkomers en mensen met diverse culturele achtergronden.

Daniel Grmazion is een Eritrese Rotterdammer en is expert op gebied van interculturele communicatie en cultuursensitief werken. Grmazion is sinds 2013 als professional in verschillende rollen actief binnen het Asiel & Migratie domein en houdt zich als expert en ervaringsdeskundige bezig met diverse interculturele vraagstukken. Vanuit zijn passie voor het onderwerp heeft hij het platform Modern AfriQa opgericht, dat zich richt op kennis en cultuur-uitwisseling.

Door de steeds diverser wordende bevolkingssamenstelling, wordt het ook steeds belangrijker om cultuur sensitiever te denken en te handelen. Cultuurkloven kunnen ten grondslag liggen aan verschillende uitdagingen die in de praktijk voor kunnen komen. Tijdens deze workshop wordt je meegenomen in het belang van cultuursensitief werken en handvatten krijgen die daaraan bij kunnen dragen. We staan stil bij opgebouwde referentiekaders, vorming, cultuurdimensies en we gaan aspecten die onzichtbaar zijn, zichtbaar maken. Het is een interactieve workshop zodat er ruimte is om voorbeelden, uitdagingen en casuïstiek te kunnen behandelen.

Marloes Tap

‘Eigen blinde vlek’
Wat staat de vernieuwing en verjonging van jouw organisatie in de weg?

Marloes Tap is initiatiefneemster van ontmoetingsplek MOES in Arnhem en weet als geen ander hoe je als initiatief verschillende groepen mensen kan binden. Met haar ervaring als consultant expertise op het gebied van sociaal ondernemerschap ziet ze snel waar de kansen liggen om de uitstraling van je initiatief aantrekkelijk te maken voor verschillende bewoners.

In deze hands-on workshop ga je actief aan de slag om je eigen blinde vlekken te ontdekken. Door middel van gerichte oefeningen leer je hoe persoonlijke bias en organisatiestructuur invloed hebben op hoe je overkomt op anderen. Als je dat eenmaal inzichtelijk hebt, gaan we aan de slag met hoe je hier verandering in kan aanbrengen.

Programma

10:00 – Inloop
10:30 – Start programma en toedracht Maurice Specht
11:00 –  Workshopronde I
12:30 – Lunch & Intermezzo
13:45 – Workshopronde II
15:15 – Afsluiting Symposium
15:30 – Bar geopend

Bij aankomst kies je twee workshops waar je aan wil deelnemen. Ben je iets later en is een workshop uitverkocht? Niet getreurd, want elke workshop is breed genoeg opgezet om met jouw vraag aan de slag te kunnen. Ook geven we van elke workshop een terugkoppeling met inzichten en praktische handvatten. Laat je inspireren en ga zelf aan de slag met vragen die belangrijk zijn voor jouw bewonersorganisatie!

Wil jij gaan werken aan de toekomst van je bewonersorganisatie? Meer informatie over het programma en het aanmeldformulier vind je op de website. Meld je snel aan!

Praktische Informatie

Wat: Symposium ’the next generation’
Wanneer:
23 november van 10:00 tot 15:30
Waar:
Nieuwegein
Kosten: gratis

 

Aanmelden